Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gerbera

Namn: Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis)

Familj: Asteraceae, korgblommiga växter.

Ursprung: Sydafrika.

Färg: Finns i 350 olika färgnyanser i vitt, rosa, rött, gult och orange.

Beskrivning: Gerbera - efter Traugott Gerber, tysk läkare i rysk tjänst på 1700-talet, botanist
cantabrigiensis - från Cambridge.

Bakgrund: De blommor som säljs till snitt är hybrider och de säljs när de yttre kronbladen är fullt utslagna, men innan disken börjat avge pollen. Blomman finns i handeln under hela året.

Egenskaper: Gerberans främsta egenskap är dess mångsidighet som gör den möjlig att använda i alla sorters arrangemang.

Sorter: Det finns över 200 sorter, allt från enkla till dubbla sorter eller sådana med krusiga eller extra breda kronblad. Dessutom finns allt från tallriksstora till midi- och mikroformer.

Skötsel: Blommorna ges ett diagonalt snitt och ställs i varmt vatten. Vattnet ska inte nå högre än 5 till 8 cm upp på stjälken eftersom denna annars blir för mjuk och hållbarheten försämras. Eventuell ståltråd som är virad runt stjälken bör lämnas kvar för att ge blomman stadga.

En normal dos näring tillsätts och hållbarheten blir då mellan 8 och 15 dagar. Vattnet ska bytas ofta och näring fyllas på efterhand. I snittblomsnäring finns oftast också en antibakteriell komponent, det vill säga något ämne som hämmar bakterietillväxten i vattnet, denna kombination är särskilt viktigt för gerbera som är känslig för bakteriernas nedbrytande effekt.

Användning: Gerbera är en mycket användbar blomma som tack vare variationer i storlek, färg och form gör den är perfekt till olika arrangemang.

Produktionsmetoder: Gerbera produceras genom att vävnad tas från moderplantor och uppförökas in vitro i växthus i en temperatur på 20 grader. En kultur tar 12 veckor och moderplantan kan användas i 2 - 3 år. På vintern ger plantorna färre blommor och behöver tillskottsbelysning.

För hög luftfuktighet under kulturtiden kan orsaka att blommorna ruttnar. För att skona miljön används av många odlare prognossystem som varnar om ett angrepp är i förestående t.ex. feromonfällor, fällor som lockar till sig hanar av vissa skadeinsekter med hjälp av dofthormon från honorna. Riktat biologiskt preparat eller nyttoinsekter kan sedan sättas in vid exakt rätt tidpunkt.

Kuriosa: För ca 20 år sedan var kännedomen om gerbera dålig, men på senare tid har blomman blivit mycket populär.


Gerbera


Gerbera
Foto: Lena Granefelt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB