Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ge en blomma till någon du tycker om!

Tänk på någon du tycker om. Men stanna inte bara vid att tänka, utan visa också din uppskattning. Blommor på Alla hjärtans dag talar ett tydligt språk som alla förstår. Det behöver inte vara till den du älskar, utan till vem som helst som är betydelsefull i ditt liv.

Från Blomsterfrämjandet

Det var inte länge sedan den 14 februari bara var Valentins namnsdag. Det var som vilken namnsdag som helst. Men nu har den också för oss blivit en dag då vi passar på att ge blommor till någon som betyder väldigt mycket. Det behöver inte vara ens älskade eller en "har jag chans på dig"-gåva. Det kan lika gärna vara mamma, pappa, en arbetskamrat eller bästa kompisen. Ja det finns faktiskt igen som inte kan få en blomma den dagen.

Den mest klassiska Alla hjärtans-blomman är den röda rosen. Inte bara här i Sverige utan över hela världen. Det gör att efterfrågan på röda rosor men även andra röda blommor som t ex gerbera är stor. Och precis som med allt annat så rusar även här priset i höjden på det som är eftertraktat.

Tulpanernas pris påverkas däremot inte och i Sverige är tulpanen den snittblomma som det säljs mest av under året. De har dessutom sin glansperiod så här års. De finns i stor mängd, många sorter och färger och till billigast pris. Inget är dessutom så krispigt och vårfräscht som ett fång tulpaner i älsklingsfärgen. Blanda gärna upp tulpanbuketten med andra lök- och knölblommor, som ranunkler, anemoner, iris och pärlhyacinter, eller varför inte snitthyacinter och ginst för doftens skull.

Många färger att välja bland

Välj en färg som passar den som ska få blomman. Alla hjärtans-gåvan behöver inte vara en röd ros eller röda godishjärtan i gelé. Välj favoritfärgen i stället. Till mormor kanske en Alla hjärtans-bukett ska gå helt i rosa om mormor är en "rosa person". En fin mormorsbukett kan vara rosa ranunkler blandat med vaxblomma och kanske rosa statice. Vill man vara på säkra sidan kan man välja vita blommor. Vitt kan aldrig bli fel. Vem skulle kunna motstå en bukett med vita ranunkler tillsammans med bladgrönt med vitbrokiga blad t ex Pittosporum.

Nu närmar vi oss våren med stormsteg. Därför får gärna buketten utstråla vår. Snittblommor med vårkänsla är anemoner, fresia, olika vårblommande lökväxter och mimosa. Inget doftar så mycket vår som just mimosa. De är alla traditionella blommor, men det är inget som säger att blombuketten inte kan vara originell och som skräddarsydd för den som ska få den. Mängder med nya snittblommor dyker upp i blomsterhandeln, blommor med en annorlunda form och struktur. Det ger oanade möjligheter till en personlig bukett.

För att få ett blomsterarrangemang i hjärtform kan man använda färdiga oasisformar som går att köpa i olika storlekar. I dem arrangerar man sedan snittblommor. Hjärtat läggs för säkerhets skull på ett fat eller bricka för att skydda bordet. Fyll på vatten så oasishjärtat håller sig fuktigt hela tiden. Uppskattat är också en vårarrangemang. Plantera olika vårlökar och kanske några suckulenter i en vid kruka och täck gärna jorden med sjösten. Både vårfräscht och personligt. Men det går lika bra med en vårfräsch krukväxt som ger långvarig glädje t ex en hortensia i en matchande kruka.

Valentin helgonförklarad munk

På andra håll i världen heter dagen Valentin Day. Men vem var nu denne Valentin som låter blommor tala kärlekens och uppskattningen tydliga språk. Valentin helgonförklarades sedan han lidit martyrdöden den 14 februari år 270. Denne italienske munk odlade blommor i klosterträdgården och gav till unga som hade vägarna förbi, precis som vi ger bort buketter idag.

Han hjälpte också kristna som förföljdes, något som ledde till att han fängslades. På vägen till sin avrättning lyckades han smuggla ut en lapp till sin älskade, fångvaktarens dotter, med hälsningen "från din Valentin". Allt detta enligt sägnen och detta är upphovet till traditionen med valentinkort.

Att fira Valentin-dagen är inget nytt påfund

I anglosaxiska länder och i norra Frankrike har det länge varit en dag då man lät ogifta ungdomar flirta lite extra. Danser anordnades så de skulle träffas. Med tiden har man spunnit vidare på traditionen och börjat ge varandra blommor och kort. Till vårt land kom den i liten skala på 1960-talet. Idag firas dagen över nästan hela världen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB