Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gammaldags perenn

Axveronika, _Veronica spicata_, är en halvhög perenn som växer vild i Sverige från Skåne till Uppland men är vanligast på Öland och Gotland. Svenska synonymer är axärenpris och silververonika.

Den vilda formen av axveronika har vanligen blå blommor som sitter i täta, axlika klasar i toppen av stjälken, men även vita kan ibland påträffas. Den blommar hela sommaren, från juni till augusti. Trädgårdsveronikan blommar något kortare.

De silvergröna bladen är parvist motsatta, avlångt lansettlika, på upp till 50 cm höga, upprätta, greniga stjälkar.

Axveronika liknar mycket släktingen strandveronika, (V. longifolia), men den sistnämnda är mer högväxt och har längre, vasst sågtandade blad. Dessa två arter kan korsa sig om de växer i närheten av varandra, hybriden kallas då hällveronika och är också fertil. Den kan återkorsa sig med båda föräldrarna, så de är mycket svåra att särskilja.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

För gammaldags charm

Axveronika trivs i vanlig trädgårdsjord i full sol. Den är en torrmarksväxt till skillnad från de flesta andra höga arterna i släktet Veronica.

Det finns en hel rad trädgårdsformer av axveronika med olika blomfärger, från ljusblått till mörkblått men även vita och rödaktiga finns. Trädgårdsformerna hör vanligen till underarten silververonika (V. spicata ssp. incana) med ännu silvrigare blad. Axveronikan är fin i samplanteringar med sitt något mattbildande växtsätt och ger ett gammaldags och charmigt intryck. Plantera helst i grupp om minst tre och låt dem gärna återkomma på fler än ett ställe. Axveronika är även vacker att plantera i kruka.

Några sorter: ’Heidekind’ är mer eller mindre vinröd. ’Alba’ är förstås vit. ’Rotfuchs’ är trots namnet inte rävröd utan mörkrosa! Finns att köpa här på Odla.nu: Se: Perennerbjudande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB