Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter hos Odla

Då var det dags att lyfta på skynket och applådera in årets frönyheter på OdlaShopen! Den sköna tiden närmar sig då det är dags att börja förkultivera!

Av Sylvia Svensson, foto Odla.nu/Mr. Fothergill's

Vi har i vanlig ordning satsat på många nya blommor att glädja dig med. Visst är det spännande att få se under sommaren hur årets sådder artade sig!

Jag har samlat ihop intressanta nyheter för inspiration inför den nya säsongen.

Sommarblommor

Astrar ”måste” man ju bara ha för sensommarens alla vaser! Vi har två asternyheter i år:
Aster 'Kingsize Appleblossom' har ljuvligt ljusrosa blommor i jätteformat.
Aster ’Balloon Mix’ är en blandning av vackra astrar med stora, kupolformade blommor med tättpackade kronblad i ljusa färger på starka stjälkar.

En annan fin bukettblomma är blåparasoll, Trachymene caerulea*’Blue Lace’.*Som lavendelblå parasoller svävar dess täta, väldoftande blommor på stadiga stjälkar. Förutom att vara en fin snittblomma är den ett vackert inslag i sommarrabatten.

Blomman för dagen, Ipomoea purpurea 'Crimson Rambler' är en lättodlad och blomningsvillig klätterväxt med karmosinröda blommor, vit mitt och hjärtformade blad. Låt den klättra på staket, spaljéer eller annan lämplig plats.
En liknande men i olika blåa och vita nyanser är ’Hazlewood Blues’.

Ingen sommar utan luktärter, Lathyrus odoratus! Dessa ljuvliga, väldoftande klättrare är utmärkta vasblommor!  Sorten ’Tiller Girls’ är en ny, underbar blandning med rosa, lila och vita nyanser.   


Indiankrasse, Tropaeolum majus*’Gleaming Mahogany’*är en halvhängande krassesort med vackert halvdubbla, djupt mahognyfärgade blommor.

Kalifornisk vallmo, Platystemon californicus ’XL Yellow’ är en ny, storblommig, dubbelblommande sort av denna välkända sommarblomma.

Solrosor, Helianthus annuus, måste man ju bara ha! De är utmärkta även som en ettårig häck! Vi har två fina sorter bland årets nyheter:
’Infrared’ är verkligen uppseendeväckande med sina halvdubbla blommor i olika mer eller mindre mörkröda nyanser.
’Summer Breeze’ är raka motsatsen, citrongul och enkelblommande med limegrön mitt.

En ljuvligt persikorosa zinnia ’Zinderella Peach’ är väl också ett måste?  Mittknappen är upphöjd med likaså persikorosa pipor, annars är blomman enkel och vän. En bra snittblomma.

En mörkt mörkpurpurfärgad halvhängande petunia, Petunia x hybrida ’Mirage Velvet’ med svart mitt, kan det vara något? I alla fall passerar den inte obemärkt förbi med sin häftiga färg!

Styvmorsviol, Viola tricolor ’Sorbet Citrus Mix’ har en fin färgskala i olika citrusfärger och massor av små blommor i månader i sträck. Kan ibland övervintra.  
En liknande blandning men i vita, violetta och tvåfärgade nyanser är 'Cool Wave Blueberry Swirl'.

Snötörel, Euphorbia ’Glitz’, är välkänd från de senaste somrarnas arrangemang. Men nu finns den också som frö!

Fjärilsmagneter

Vill du gärna ha fjärilsfladder i trädgården? Då kanske den ljuvliga mixen av några av de mest kända ettåriga blommorna, speciellt vald för sina klara färger kan locka vildfåglar, fjärilar och bin till trädgården skulle passa bra?

Perenner

Om du vill pröva att så perenner, så har vi förstås även perenna frön:

Jättevallmo, Papaver orientale’Royal Wedding’är en nygammal sort som vi i år har i sortimentet.
Vackra, stora vita blommor med svart mitt på långa stjälkar. Mycket iögonfallande vallmosort!

Lavendel, Lavandula angustifolia’Hidcote Blue Strain’ är en underbart doftande sort med djupblåa blommor. Kan blomma redan första sommaren vid tidig sådd inomhus. Perfekta som en låg häck, i rabattkanten eller i krukor.

Ängssalvia, Salvia pratensis '*Rose Rhapsody’*är en rar växt med lysande, rosa blomspiror som grenar sig och ger ett fylligt intryck. Bin och fjärilar gillar denna växt.

Stockros, Alcea rosea'Chaters Double Mixed’ en ståtlig, gammaldags växt lämplig i bakgrunden av en rabatt. Särskilt fin i grupp. Flotta, stora, heldubbla blommor på höga stjälkar. Två-åring som kan blomma flera år om man tar bort de utblommade stjälkarna direkt efter blomningen.

Tillbehör till sådd
Här kan du läsa mer om tillbehör som också finns i OdlaShop och som är bra att ha vid sådder!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB