Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter

Frönyheter på blomsidan

Praktvädd, Scabiosa atropurpurea 'Musical Prelude' är en dubbelblommande blandning av vita och ljusblåa sorter. Dekorativ i rabatt och till snitt och fjärilar gillar den. Förkultiveras några veckor eller direktsås.
LFT

Tagetes lucida 'Sweet Mace' är en glanstagetes. Kallas även för mexikansk dragon eller anisillo. Hela växten doftar sött av lakrits, dragon och lite anis. Fin i kryddgården, rabatten eller kruka på balkong. Använd blomman som smaksättare i sallad och bladen som ersättare till fransk dragon.
Weibulls, Bröderna Nelson

En ny korsning av fransk och afrikansk tagetes heter Tagetes patula x erecta 'Zenith Tip Top'. Den kombinerar de bästa egenskaperna hos bägge föräldrarna och ger stabila, vädertåliga plantor i en fin färgskala.
Mr. Fothergills

Från T&M kommer en ny fransk tagetes, T. patula 'Durango Bolero'. En F1-hybrid med buskiga, kompakta plantor med stora, halvdubbla blommor i tvåfärgad röd/gula nyanser.
T&M

T. patula 'Spun Lemon' är en nyhet med rufsiga, citrongula blommor av "krysantem-karaktär".
Mr. Fothergills, LFT

En ny afrikansk tagetes, Tagetes erecta 'Simba' har annorlunda blommor, klart orangefärgade, rufsiga med inåtvända blomblad i massor på en stabil, hög planta på 90 cm.
T&M

T. erecta 'Moonlight' bildar vackra, 80 cm höga buskar. Den har stora, dubbla, ljust månskensgula nästan bollrunda blommor.
Impecta

Odling: Tagetes sås inomhus i såjord i mars - april. Så grunt. Gror efter 7-21 dagar vid 20-25 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Blomning: juli - september. Höjd: 35 - 40 cm. Sol.

Krasse, Tropaeolum 'Dayglow' är en nyhet som hänger just lagom mycket för att passa fint till en ampel! Vackra blad och blommor i röda, orange och gula nyanser. Kan sås direkt i ampeln. Varför inte så några frön bland hängande ampeltomater med gula och röda frukter? En ätbar kombination, krasseblommorna är ju också ärbara!
Suttons, LFT

Den brokbladiga slingerkrassen 'Alaska' har ju funnits i flera år som en färgblandning. Nu finns den att få med enbart röda blommor, i buskform, 'Alaska Tip Top Red'.
Mr Fothergill's

Violkungsljus, Verbascum phoenicum 'Violetta' har höga spiror av intensivt mörka, purpurvioletta blommor. Vid tidig sådd i februari-mars kan denna perenna växt hinna blomma samma sommar. Blommar sedan länge varje år från juni till september, särskilt om man tar bort den först utblommade biten.
Mr Fothergill's

Även i år kommer det nya sorter av verbena. Verbena rigida 'Intensity' är en violverbena med ljust violettblåa blommor på låga, 30 cm, stabila stjälkar. Fin till kruka, ampel och snitt. Så tidigt, redan i januari-mars.
Mr. Fothergills, LFT

Zinnia angustifolia 'Starbright Mix' är en färgblandning av dvärgzinnia. De är graciösa och annorlunda med stora stjärnliknande blommor. Lättodlad och anpassningsbar. Tål torka och värme bättre än övriga zinnior.

Zinnia 'Puple Prince' är en fylldblommig, djupt purpurfärgad sort. Fin även till snitt.
LFT, Weibulls

En mycket annorlunda zinnia är 'Red Spider' från Bröderna Nelson. Blommorna är små, bara 3 cm i diameter, men lysande röda och med effektfull mörkare mitt. Fin i både rabatt, kruka och bukett.

Odling: Så inomhus i såjord i mars - april. Så grunt. Gror efter 6-10 dagar vid 21-22 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Blomning: juli - september. Höjd 30 - 35 cm. Sol.

Viola x wittrockiana 'Frizzle Sizzle Mix' är en F1-sort av pensé. Attraktivt utseende med tydligt krusade blomblad. Medelstora, vädertåliga blommor. Vårsådd ger blomning i maj, höstsådd ger tidig vårblomning.
Weibulls

'Sorrento Serenade' är en tjusig färgblandning av medelstora, lite rufsiga blommor i en mild färgskala.
Mr. Fothergills, LFT

'Wild Honey' är en ny typ av småblommig pensé med läcker färg! Passar fint att odlas i kruka.
PoD

Odling: Så inomhus i februari-mars eller direkt ut i juli-augusti. Fröerna är ljusgroende, tryck endast till dem mot jorden. Gror efter 7-14 dagar vid 17 grader. Skydda det höstsådda med vintertäckning. Blomning: april - juni. Höjd: 20 cm. Sol eller halvskugga.

En verkligen ny idé kom förra året från Hammenhögs. Det handlade om att tapetsera sin rabatt och få en färgstämd blomning! Det slog väl ut hos konsumenterna, så nu har man tagit i ordentligt och lanserar nya varianter av Frötapeter. Här finns allt från salladsmix och gräsmatta till en Drömlik eller Sagolik blomsterblandning!

En Frötapet är ett fibertyg som är bestrött med en fröblandning och som man kan klippa till önskad storlek.

Så här gör man:
- Rensa bort ogräs och jämna till jorden
- Rulla ut Frötapeten
- Vattna väl
- Täck frötapeten med 5 mm fin jord
- Vattna igen
- Håll sedan frötapeten fuktig tills fröerna har grott efter ett par tre veckor.

Frötapeten kan läggas ut så snart jorden reder sig och hela maj månad ut. Blommar under juni-september.

Köpställen:
WeibullsBröderna Nelsons  och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln.
Suttons och Mr. Fothergill's säljs här på Odla.nu och av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik = LFT i texten.
Rara Växter
Thompson & Morgan finns även hos vissa Garden Centers och Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
www.Fröer.nu har Thompson&Morgans, Weibulls och Lord Nelsons sortiment per post.
Unwins och Johnsons frösortiment finns hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Plants of Distinction (= PoD) säljs av Rockdala
Impecta

<< Föregående sida


Praktvädd
Scabiosa atropurpurea
'Musical Prelude'


Glanstagetes
Tagetes lucida
'Sweet Mace'


Tagetes patula x erecta
'Zenith Tip Top'


Tagetes patula
'Spun Lemon'


Krasse
Tropaeolum
'Dayglow'


Slingerkrasse
'Alaska Tip Top Red'


Violkungsljus
Verbascum phoenicum
'Violetta'


Verbena rigida
'Intensity'


Zinnia
'Puple Prince'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB