Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter 2017!

Äntligen har frönyheterna kommit in för 2017! I år har vi flera roliga nyheter och jag har valt ut mina favoriter här nedanför. Glöm inte att skynda att beställa de lite speciella sorterna, de brukar nämligen ta slut fort.

Text: Anna Theorin

Blåmåra 'ORIENTAL WOODRUFF'
*Asperula orientalis Rubiaceae*

En fantastisk sommarblomma som jag tycker passar bäst som så kallad "vävarväxt" man planterar den emellan andra blommor och det fina bladverket och blommorna väver in sig bland de andra växterna. Den doftar helt fantastiskt så ha den gärna vid platser du går förbi ofta eller i krukor vid sittplatser. Det är en riktig fjärilsmagnet och de små runda blommorna blir ofta översållad av fjärilar. Blommar i Juni-September, blir ca 40 cm hög men har ett något hängande växtsätt. Vill inte stå i full sol utan gärna i halvskugga eller woodlandmiljö. Sås direkt på växtplatsen när jorden blivit varm. Ni hittar fröerna här!

Malabarspenat, Röd
*Basella Rubra*

En väldigt rolig bladgrönsak som kan bli hela 3 m hög om den får ordentligt med klätterstöd. Bladen som man äter växer ut på de långa stjälkarna och de används precis som spenat. Man kan äta dem råa i sallader eller använda i grytor eller pastarätter. Den fungerar lika bra i en större kruka som i grönsakslandet. För att få en stor växt rekommenderas förodling i Februari, den kan ta lite tid på sig nämligen. När groddarna har kommit upp omplanteras den i en kruka per planta, var försiktig med rötterna. Ställ svalt efter groning. Om du förodlar i Februari kan du börja skörda redan i Juni/Juli! Du hittar fröerna här!

Sommarrudbeckia 'Aries'

Vissa Rudbeckior är ettåriga och kallas då Sommarrudbeckia, det är viktigt att man har koll på det så man inte tror att växten man sår är flerårig. Den här sommarrudbeckian är magnifik i färgsättningen. En stadig sommarblomma som blir ca 70 cm hög. Den blommar i Juni-September och är perfekt som en strukturväxt i krukor eller rabatter. Alla Rudbeckior är väldigt omtyckta av bin, fjärilar och humlor. Sås inomhus i Mars/April i vanlig såjord. Plantera ut när frostrisken är över. Rudbeckior vill stå i sol och gärna lite extra gödsel eftersom den blommar så länge. Här hittar ni fröerna!

Ättiksgurka 'Hokus'
*Cucumis sativus*

En gurka som är extra resident mot gurk -mosaikvirus. Man behöver inte använda den till inläggningar utan kan även ätas färsk. Dock är den utmärkt för just pickles och ska helst plockas vid cirka tio cm för att få en utsökt smak och konsistens. Gurkor ska odlas i växthus eller på en varm plats i kruka. Jag själv odlar dem på altanen i krukor. En gurkplanta i varje kruka med stöd. Det som är viktigast när man odlar gurkor är att ara försiktig vid omplantering, plantera dem gärna på en kulle i krukan så rothalsen inte får vatten på sig. Vattna gärna på fat eller runt krukkanten. Eftersom gurkor växer fort kan man så dem inomhus i April för att utplanteras efter frosten. En väldigt lättodlad gurka! Ni hittar fröerna här!

Riddarsporre ’Frosted skies’
*Consolida ambigua*

En väldigt vacker Riddarsporre som passar utmärkt i en snittblomsrabatt eller i cottage garden liknande trädgårdar. Har ett sirligt men stadigt växtsätt och blir ca 1 m hög. Passar bra både i halvskugga och soligt läge. De ljusblå blommorna som gradvis blir vita i mitten är vackra tillsammans med mörkgröna bladväxter och jag gillar att ha dem i bakgrund av en rabatt mot en fond av en klippt häck. Det är en perenn växt och blommar i flera år framöver. Gillar att få en rejäl dos med kogödsel på våren, då blir stjälkarna extra stadiga. Blommar i Juni-September. Sås inomhus i mars/april eller tidigare om man vill ha tidigare blomning. Planteras ut när frostrisken är över. Ni hittar fröerna här!

Detta ar ett urval av de nyheter vi har för i år! Ni hittar flera nya sorter här!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB