Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröer - så grönsaker

Det är lätt att glädjas åt egenodlade grönsaker. Först njuter du av att se dem växa och pryda sin plats i kökslandet, odlingsbänkar eller krukor, sedan skördar du dem stolt och njuter av den goda smaken från din egen trädgård!

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsanvisningar. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Så grönsaker utomhus på våren

Det är dags att så grönsaker utomhus på våren när jorden reder sig, det vill säga när den har blivit varm, torkat upp och lätt faller samman när du arbetar med den.

Förbered jorden före sådd genom att luckra den och rensa bort ev ogräs. Grundgödsla genom att mylla ner kompostjord, ko- eller hönsgödsel. Så glest i väl förberedd jord som blivit lite uppvärmd av vårsolen. Täck fröna med jord, se på påsen för varje enskild sort hur mycket jord de ska täckas med. Låt inte jorden torka ut.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Nu är det bara att följa tillväxten av dina grönsakpsplantor. Sköt om dem med regelbunden vattning och ogräsrensning. Gallra om du upptäcker att du har sått för tätt.

Förodla grönsaker inomhus

Dra upp plantorna inomhus om du vill få en tidigare skörd. Använd väl rengjorda sålådor, småkrukor eller dylikt. Såjorden ska vara mager, gärna sandblandad. Bered en plan, fin såbädd och sprid ut fröna jämnt över ytan. Sålla försiktigt ca 0,5 cm jord över fröna. Vattna försiktigt. Placera sedan krukorna på en plats som håller ca 20°C. Använd miniväxthus eller täck krukorna med plast, glöm inte att göra lufthål.

Kontrollera dagligen om fröna gror. Passa noggrant med vattning, jordytan får aldrig torka ut. Så fort groddarna visar sig placeras krukan så ljust som möjligt vid lite lägre temperatur, kring 15°C. För att undvika långa och rangliga plantor använd lysrör eller speciella växtlampor.

#Omskolning#

Skola om plantorna när de växt till sig lite. Använd en kraftigare jord än vid sådden, t ex plantjord. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade omskolas de ytterligare en eller flera gånger innan det är dags för slutlig plantering. Gödning ges ej till småplantor den första tiden. Först när de skolats om och börjat växa till sig ger man gödselvatten en gång i veckan för att hålla dem i jämn tillväxt.

#Avhärdning och utplantering#

Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas. Börja med avhärdningen i maj-juni, cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15-18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga. Låt dem stå i full sol 2-3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 2-3 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Täck gärna de ömtåliga plantorna med fiberduk.

Alla kryddväxter och vissa grönsaker kan också sås direkt i kruka eller planteras i krukor när de är stora nog att hantera. Använd en väldränerad jord och välj ut ett soligt läge för bästa utveckling. Glesa ut till det avstånd som anges på fröpåsarna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB