Friluftsmat
Friluftsmat av Anita Forssell
Att planera maten inför en långvandring, skidtur, paddling eller segling där du själv måste bära hela din proviant, behöver inte betyda att du är hänvisad till tråkig, frystorkad industrimat. I Friluftsmat visar Anita Forssell att det går att äta både gott och näringsrikt även ute i vildmarken – utan att kompromissa med vare sig vikt, smak eller energi.
Torka egen mat och laga lyxigt i det fria
Boken utkom första gången 1998 och har därefter uppdaterats och utvidgats, senast 2009. Med sin långa erfarenhet som färdledare i fjällen bjuder Forssell på praktiska råd, recept och inspiration för den som vill laga sin egen friluftsmat från grunden. Med lättbegripliga instruktioner kring torkning av allt från rotsaker och grönsaker till frukt, bär, fisk och kött kan du själv förbereda lätta, hållbara och goda måltider utan att göra avkall på näringsvärdet.
Planera smart – vinn i vikt och smak
Ett av bokens centrala teman är hur enkelt det kan vara att förbereda och torka sina egna råvaror inför utflykten. På så sätt blir din packning både lättare och mer varierad, samtidigt som du kan njuta av smakrika, mättande och näringstäta måltider i naturen. Med lite planering och förberedelse kan du till och med skapa trerättersmenyer i det fria. Forssell tipsar dessutom om hur du kan komplettera din matsäck med det naturen bjuder på, som vilda växter, bär och svamp.
Praktiska avsnitt och inspirerande recept
Boken är pedagogiskt upplagd i olika avsnitt som tar upp planering, näringslära, möjliga utrustningsval, sammansättning av rätter samt steg-för-steg-guider till torkning och förvaring. Avslutningsvis bjuds det på en generös samling recept – allt från enkla vardagsrätter till lite mer uppsluppna måltider, för dig som vill unna dig något extra på turen.
Fördelarna med egen friluftsmat
Att torka och komponera sin egen friluftsmat innebär många vinster: du styr över kostnader, väljer råvaror och slipper onödiga tillsatser. Samtidigt blir matlagningen ute en större matupplevelse, där du använder alla sinnen och kan vara mer kreativ än med industrifärdiga pulverpåsar. Resultatet blir oftast både godare, nyttigare och billigare – och inspirerar till fler matupplevelser längs med stigen.
Sedan debuten har Friluftsmat sålts i ca 17 000 exemplar och är fortsatt omtyckt av både friluftsentusiaster och matkunniga. Boken är ett utmärkt val för dig som vill utveckla ditt utematlagningskök och upptäcka nya smaker i naturen.
Bokfakta
Titel: Friluftsmat
Författare: Anita Forssell
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-518-5191-4