Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Fredskalla

  • Inomhus
Fredskalla - en vacker klassiker i krukväxtsortimentet

Fredskallan, Spathiphyllum wallisii, är en vacker, klassisk krukväxt som passar i varje hem. Växten har mörkgröna, blanka blad, men känns bäst igen på sin karakteristiska blomställning. Den består av en vitgul kolv med små blommor som omgärdas av ett vitt, spetsigt högblad. Blomställningen kan hålla 1–2 månader.

Fredskallan är en tropisk växt som kommer från Sydamerika där den växer som undervegetation i den sumpiga regnskogen. Därför trivs den bäst i temperaturer över 18°C och kan tåla ända upp till 30°C. Den kan även stå i uterummet på sommaren, bara den skyddas mot direkt sol. Fredskallan tål inte uttorkning särskilt bra. Det kan leda till att bladen sveds eller att blomställningen inte håller så länge.

Inomhus tål inte växten att stå precis ovanför ett element. När det gäller ljuset trivs fredskallan perfekt i ett östfönster, men den tål inte den starka solen i söderfönstret. Växten kan även stå en bit in i rummet.

Eftersom fredskallan är en sumpväxt växer den flitigast om den hålls konstant fuktig. Den uppskattar även hög luftfuktighet och mår alldeles utmärkt om den duschas ofta. Det gör att fredskallan är perfekt i badrummet där duschen finns inom räckhåll. Det går också att ha fredskallan i en glasskål med vatten om du bara ser till att tvätta bort blomjorden från rötterna först.

Det lönar sig att spara fredskallan som grön växt över vintern, men då den behöver en viloperiod.

Under denna period ska den vattnas mindre och inte ha någon gödning alls. Fredskallan kommer att blomma igen på våren. Det går att köpa fredskallan året runt. De vanligaste sorterna blir 15-50 cm höga.

   

Fredskalla, Spathiphyllum wallisii
Fredskalla, Spathiphyllum wallisii

Fredskalla, Spathiphyllum wallisii
Fredskalla, Spathiphyllum wallisii

Fredskalla, Spathiphyllum wallisii
Fredskalla, Spathiphyllum wallisii