Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fräscha idéer till advent

Uttrycket advent kommer från latinet, och syftar på (Herrens) ankomst. Nu blir dagarna allt kortare, och snart är vi faktiskt framme vid den första söndagen i advent. Varför inte göra nedräkningen till julafton extra fräsch och levande i år, och skapa en adventskrans med hjälp av krukväxter?

Inspiration från Floradania

Hämta inspiration från olika stilar, former och färger när du planerar din krans. Låt kreativiteten blomma när du ska skapa julstämning, och våga prova dig fram, till exempel med färglada miniväxter.

Nedan finner du några fräscha förslag till adventsdekorationer som kan ge extra liv åt den mörka årstiden:

Asymmetrisk adventskrans

Placera tio små terrakottakrukor på en röd träplatta. Limma fast dem på plattan så att de bildar en asymmetrisk krans. Plantera Kristi törnekrona, julstjärnor i miniformat och Dischidia ruscifolia i krukorna. Stick ned tre piggförsedda blockljus i jorden. Ett fjärde ljus sätter du direkt på plattan, dels för att framhäva formen, dels för att skapa djup. Dekorera till sist med stora och små paradisäpplen och små kvistar av järnek.

Rund krans med kottar

Limma fast kottar runt om en halmkrans, så att det bildas en ”klyfta” eller ränna i mitten, som sedan fodras med plast. Här kan du sedan placera växter. Sätt fyra ljus i metallhållare och stick ned dem i kransen parvis. Plantera sedan olika miniväxter på varje sida av kransen. Dekorera med glaskulor.

Till kottkransen har vi använt rexbegonia, peperomia, åderblad, cyklamen och taklök.

Cerise advent

Gör en "sockerkaksform" av papp som limmas ihop med limpistol och klä den sedan med filt. Fodra formen med plast, och plantera minikalanchoe, rexbegonia, saintpaulia och lyktranka i den. Stick till sist ned fyra ljushållare i jorden och dekorera med kottar och lavklädda grenar.

Advent på en planka

Plantera miniväxter i fyra krukor och täck jorden med vitmossa. Sätt ned fyra stearinljus – ett i varje kruka – och dekorera sedan med kopparblommor och glaskulor. Lavklädda grenar, monterade på olika nivåer, bidrar till helhetskänslan. Arrangera alltsammans på en avlång bräda för att få en rustik och ”varm” bakgrund.

Här har vi använt saintpaulia, suckulenter, lavgrenar och stenört.

Förutom att de ger liv och färg åt arrangemanget, är brandrisken betydligt mindre med levande växter än med en torr granriskrans, och ännu bättre blir resultatet förstås om växterna får lite vatten då och då.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB