Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Från lök till färdig tulpan...

Runt jul brukar de första svenska tulpanerna dyka upp i affärerna. Till att börja med är de ofta röda och juliga. Därefter kommer de snövita och klassiskt lila till nyår och i januari exploderar sedan utbudet av härligt krispiga tulpaner i allsköns färgnyanser.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Det kan kännas långt till jul, men hos de svenska tulpanodlarna drar nu säsongen i gång och arbetet med att driva fram tulpaner börjar. Att driva fram tulpaner är ett hantverk som kräver både gedigen kunskap och fingertoppskänsla.

För att en tulpanlök ska förvandlas till en vackert blommande tulpan krävs att löken först utsätts för en kall period (vinter) och därefter en varm period (vår). Tulpanlökarna sätts därför vanligtvis sida vid sida i lådor med torv. För att lökarna ska hållas på plats hälls ett lager med sand över dem. Lådorna staplas därefter på varandra och ställs kallt i en kyl. Under denna period är det ”vinter” för lökarna.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Efter 14-16 veckor plockas lådorna ut ur kylen och ställs ut i växthus. Nu är det dags för löken att vakna upp ur vintervilan. Den första veckan efter att lökarna kommit ut i värmen och ljuset ser man ingen skillnad på löken, men sedan börjar den utvecklas och tulpanen börjar sträcka på sig. Det tar ungefär tre veckor för löken att utvecklas från en knoppig tulpan tills den är klar att skörda. Totalt med vintern tar det alltså ca 19 veckor så det är inget hastverk.

Receptet för att få fram en fin och hållbar tulpan är en bra balans av ljus, luftfuktighet och värme. Samt att löken är välladdad med näring när den börjar drivas. Lars Arvidsson som är tulpanodlare i Billeberga, berättar att det är ett spännande jobb att driva fram tulpaner.

  • Det är ett levande material vi arbetar med och lite av charmen är att vi inte alltid kan styra över naturen. I våras var det väldigt kallt och tulpanlökarna skördades ett par veckor senare än vanligt, berättar Lars Arvidsson. Vi hoppas att det inte ska påverka drivningen för mycket utan att våra kunder får tulpaner i vanlig ordning. Röda tulpaner när det är dags och andra färger som kan lösa av jul och nyår.

När tulpanerna är färdiga att skördas plockas de och packas i olika former av förpackningar. De svenska tulpanerna känner man igen på att de är märkta med svenskt sigill. Det är ett märke som garanterar förstklassiga och säkra produkter som producerats på ett miljövänligt sätt.

Det finns många skäl att tycka om tulpaner. Ett av dem är att tulpaner är så säsongstypiska, de hör helt enkelt vintern till då de ger oss vårkänslor när vi behöver det som bäst.

Så håll ut, om någon månad är det dags igen, att få njuta av nyskördade, fräscha tulpaner direkt från de svenska växthusen!

Vill du veta mer om tulpaner? Besök Tulpanguiden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB