Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Forumprofilen − trädgården en fristad

Sista forumprofilen för i år är riktigt fast i sitt intresse för växter, odling och trädgård. Tack vare mormor! Han är engagerad i forumet under namnet Alexander-VG-zon3 − här får ni veta mer om personen bakom.

Namn i forumet: Alexander-VG-zon3. Medlem sedan: Augusti 2005. Odlingszon: 3.

#Beskriv din trädgård#

Sedan 2004 har jag varit fast i mitt intresse! Det hela började med att jag fick en fröpåse med ''palmmix'' av min mormor och jag började odla krukväxter på mitt rum. När jag sen flyttade till mormor 2006 fick jag börja odla i hennes trädgård. Det var väldigt kul att äntligen få händerna i jorden! Kravet av mormor var att det skulle se snyggt ut. Mormors trädgård är fylld av gamla vackra fruktträd och är en typisk lantträdgård med vissa naturligare områden och andra mer strukturerade. Det gick med rasande fart att anlägga stenparti, rabatter och att testa allt möjligt i växtväg i min iver.

Jorden hos mormor är morän och i ganska öppet och blåsigt läge i zon 1-2. Klimatet är typiskt för ostliga lägen.

2008 flyttade jag nordväst till Västergötland. Här har jag en uteplats och en lägenhetsträdgård på ca 60 kvm som jag inte hunnit med att göra så mycket åt än, men till nästa år ska det bli mer rabatter. Nära lägenhetsväggen provar jag att odla fikon och annat känsligt. För att få plats med allt så har jag sen tre somrar tillbaka skaffat tre odlingslotter där jag har mina grönsaker och en kryddgård. Både här vid lägenheten och på odlingslotten testar jag känsliga växter. Fast det är zon 3 i Västsveriges inland överlever känsliga växter inte alltid. Här regnar nästan det dubbla mot vad jag är van vid i mormors trädgård.

#Vad betyder trädgård för dig?#

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Trädgården är min fristad där jag bestämmer men även den plats där jag lär mig och utvecklas.

#Vilka är dina tre favoritväxter?#

Det är ett svårt val och man ändrar sig nog igenom åren.

Men första val får bli fikonFicus carica. Vart jag än bor i Sverige kommer jag alltid att plantera ett fikon på friland.

Andra valet får bli perukbuske 'Young Lady' − Cotinus coggygria − vacker bullig liten buske som är grön och som blommar nästan hela sommaren på årsskott. Fullt vinterhärdig hos mig. En favorit som det ska planteras mer av.

Tredje val får bli väderkvarnspalmTrachycarpus fortunei − en av de första palmer jag kom i kontakt med. Lite knepig att odla på friland utan skydd om man inte bor i sydligaste Skåne. Trivs väldigt bra i kruka. Till skillnad från andra palmer trivs den bra under svensk sommar och är inte så tropisk av sig.

#Vad kan du gärna vara utan i trädgården?#

Sork skulle jag vilja vara utan, har förlorat många växter åt sorken i mormors trädgård. Och dom har dyr smak också. På odlingslotten är kålfjärilen jobbigast, men tyvärr även folk som stjäl och förstör.

#Ditt bästa trädgårdstips#

Misströsta inte över vad zonkartan visar!

#Varför är du med i forumet på Odla.nu?#

Odla.nu är det första forum jag blev medlem på och man känner sig hemma och har sen stannat för all kunskap och hjälp man kan få men även för att det är givande och kul att hjälpa andra.

Välkommen att besöka vårt forum!

Tidigare forumprofiler

Våga prova om och om igen! Frösådder största intresset! Med blick för blommor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB