Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förtrollande azaleor

Rhododendron simsii

Man anser att rumsazalean kom till England i början av 1800-talet. Sedan spreds den via Frankrike och Belgien till Tyskland där Dresden blev centrum för azalea- och kameliakulturen under 1800-talets första hälft.

Även om det finns många arter av rhododendron är det bara hybrider av Rhododendron simsii som säljs som krukväxter. Rumsazalea finns med stora och små blommor, vissa är enkla medan andra är mer eller mindre fyllda.

Många är enfärgade, men det finns även tvåfärgade. Blomfärgen är oftast antingen vit eller från färgskalans röda eller violetta del.

Rumsazalea året runt
De flesta börjar med en rumsazalea med stora knoppar och knappt utslagna blommor under vinterhalvåret. Det är en surjordsväxt som trivs bäst i rhododendronjord och helst ska vattnas med regnvatten. Jorden bör hållas konstant lätt fuktig - den får varken torka ut eller vara genomdränkt. För att öka luftfuktigheten kring växten är det en fördel att duscha den då och då.

Den trivs bäst på en luftig, ljus plats utan direkt sol. Du behöver inte göda rumsazalean förrän efter blomningen då de nya skotten börjar titta fram. Ge den en kalkfri blomgödning eller rhododendrongödning i halv dos varannan vecka.

Du kan forma rumsazalean som du vill till ett klot, ett uppstammat litet träd eller en bonsai. Eventuell beskärning är bäst direkt efter blomningen. Om du vill att växten ska vara kompakt kan du knipa av de nya skotten i början av sommaren.

Från juni till september trivs rumsazalean bäst på en plats i lätt skugga, antingen i trädgårdens surjordsrabatt eller i en egen minisurjordsrabatt.


Rumsazalea
Rhododendron simsii


Rumsazalea
Rhododendron simsii


Rumsazalea
Rhododendron simsii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB