Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förnya dina jordgubbsplantor

Jordgubbar är något av det somrigaste som finns. Och väldigt, väldigt gott. En del vill ha glass till sina jordgubbar, andra mjölk eller grädde, några bara lite strösocker och vissa tycker det är allra godast att plocka och äta dem direkt från jordgubbslandet. Men en sak är de flesta överens om och det är att utan jordgubbar är det inte sommar! I slutet av juli och första halvan av augusti är det dags att föröka jordgubbsplantorna. De behöver förnyas ungefär vart fjärde år för att ge en god skörd och samtidigt ska man passa på att göra ett nytt jordgubbsland för att undvika att jordbundna sjukdomar får fäste i jorden. Man gör alltså ett skifte precis som bönderna gör med sina olika grödor för att undvika att utarma jorden eller få sjukdomar på grödan.

Att förnya jordgubbsplantorna är enkelt.
Gräv helt enkelt ner en plastkruka bredvid den gamla plantan och led ner en reva i krukan. Fyll på med jord och vattna. När det har bildats rötter i krukan så kan du klippa av revan från moderplantan och plantera din nya jordgubbsplanta. För att försäkra dig om att du skall ha lika god tillgång till jordgubbar varje år så kan du ju förnya några plantor varje år i stället för att ta alla på en gång. Då har du hela tiden nya friska plantor som ger en maximal skörd.

Du vet väl också att du skall skölja dina jordgubbar med vatten innan du snoppar dem. Om du inte visste det så gör man det för att undvika att de tar åt sig av vattnet och smakar vattnigt. Dessutom ska jordgubbarna inte tagas ut från kylskåpet och ätas direkt. Varken bär eller frukt smakar speciellt gott om den är kylskåpskall. Låt alltid "gubbarna" står framme en stund innan de skall avnjutas.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB