Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förkultivera dahlior

Nu närmar sig tiden då det är dags att tänka på sommarens blomsterprakt. Varje år kommer det några nya lockande, färgglada förpackningar med spännande sommarknölar och -lökar, inte minst en massa olika sorters dahlior! Förkultivering av dahliaknölar ger tidigare blomning, särskilt viktigt i norr där man inte kan plantera ut knölarna så tidigt.

Av Sylvia Svensson

Köp gärna knölarna tidigt, så fort de dyker upp i handeln på våren, så att de inte ligger i varma affärslokaler och skrumpnar. Se till att dahliaknölarna visar små ögon, de som senare ska bli skott. Förvara knölarna hemma tämligen torrt, svalt och luftigt, så de inte torkar eller ruttnar, tills du kan plantera dem.

Hjälp att vakna

Dahliaknölarna kan visserligen planteras direkt på växtplatsen när risken för nattfrost helt är förbi. Men det kan vara väl värt mödan att förgro dahlior några veckor på våren för att du ska få längre tid på dig att njuta av färgprakten under sommaren och hösten. Om du startar inomhus i stora krukor, hinkar eller stadiga lådor med luftig, sandblandad torvjord några veckor innan de ska ut på friland, har du därmed vunnit några extra veckor i blomningstid. Det brukar ju vara så att den första nattfrosten kommer alltför tidigt på hösten, när det ännu finns massor av hoppfulla knoppar på gång.

Sätt knölarna grunt i stora kärl och vattna sparsamt tills skotten börjar växa. Placera lådan ljust och svalt, ca. 10 till 15 grader. Knölarna vaknar då och börjar skjuta skott. Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög och har ett par omgångar blad, för då förgrenar den sig och man får fler blommande stjälkar.

När det är dags att plantera dem i trädgården, har de redan kommit en bit på vägen och kommer blomma tidigare. När risken för nattfrost är över, sätts de ut i rabatten. Plantera ca 10 cm djupt på friland. Planteringsavstånd 50 till 75 cm beroende på hur höga de blir. Ju högre dahliasort, desto större avstånd. Vattna och gödsla under sommaren.

I kruka

Har du tänkt att ha dina dahlior i en stor kruka eller urna, välj gärna de lägre kruksorterna och så planterar du dem direkt i det kärl de ska få fortsätta att växa i, med välgödslad urnjord underst, den finns att köpa i säckar, och lättare, sandblandad "förkultiveringsjord" överst. Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren.

Om du nänns gallra bland knopparna får du större blommor, men då blir blommorna färre. För att få riktiga jätteblommor kan du låta bara en enda stjälk utvecklas. Då kanske du får fram en enda blomma i verkligt jätteformat!

Klicka här för att se fler eller handla dahliaknölar på Odla.nu Om erbjudandet inte gäller längre är du välkommen tillbaka nästa säsong! För att få information om alla våra erbjudanden kan du anmäla dig på Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB