Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Floraväktarna

  • Trädgård

Varje år gör Floraväktarna ett stort, viktigt arbete med att vakta och dokumentera växtplatser med sällsynta och utrotningshotade arter runt om i landet. Utan deras arbete skulle vi inte kunna ha koll hur det ser ut i markerna när det gäller t.ex. alla rödlistade arter.

_Pulsatilla vulgaris_ 'Alba'.
_Pulsatilla vulgaris_ 'Alba'.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Så här berättar de om sig själv på hemsidan:

"Floraväktarna är ett ideellt nätverk av naturintresserade personer som vakar över våra hotade växter. Floraväkteriet engagerar både blomstervänner och professionella botanister - unga som gamla - med ett intresse för att bevara våra sällsyntaste växter. Det är inte svårt att vara floraväktare och alla är välkomna att hjälpa till.

Varje år besöker floraväktare tusentals växtplatser med sällsynta och utrotningshotade arter runt om i landet. Floraväktaren dokumenterar tillståndet för den hotade arten genom att till exempel räkna antalet blommande plantor och sedan lämna sin rapport till den regionala projektledaren. Uppgifterna rapporteras vidare till ArtDatabanken och andra myndigheter som har som uppdrag att skydda och vårda våra sällsynta arter och deras miljöer.

Floraväktarnas rapporter ligger till grund för en del av miljöövervakningen i landet. Genom de årliga rapporterna om arternas tillstånd är det möjligt att följa arternas utveckling och vid behov vidta åtgärder för att bevara en viss art och dess livsmiljö."

Läs mer på deras hemsida: http://www.sbf.c.se/index.php?id=138