Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Floraväktarna

Varje år gör Floraväktarna ett stort, viktigt arbete med att vakta och dokumentera växtplatser med sällsynta och utrotningshotade arter runt om i landet. Utan deras arbete skulle vi inte kunna ha koll hur det ser ut i markerna när det gäller t.ex. alla rödlistade arter.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Så här berättar de om sig själv på hemsidan:

"Floraväktarna är ett ideellt nätverk av naturintresserade personer som vakar över våra hotade växter. Floraväkteriet engagerar både blomstervänner och professionella botanister - unga som gamla - med ett intresse för att bevara våra sällsyntaste växter. Det är inte svårt att vara floraväktare och alla är välkomna att hjälpa till.

Varje år besöker floraväktare tusentals växtplatser med sällsynta och utrotningshotade arter runt om i landet. Floraväktaren dokumenterar tillståndet för den hotade arten genom att till exempel räkna antalet blommande plantor och sedan lämna sin rapport till den regionala projektledaren. Uppgifterna rapporteras vidare till ArtDatabanken och andra myndigheter som har som uppdrag att skydda och vårda våra sällsynta arter och deras miljöer.

Floraväktarnas rapporter ligger till grund för en del av miljöövervakningen i landet. Genom de årliga rapporterna om arternas tillstånd är det möjligt att följa arternas utveckling och vid behov vidta åtgärder för att bevara en viss art och dess livsmiljö."

Läs mer på deras hemsida: http://www.sbf.c.se/index.php?id=138

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB