Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilarna flockas kring ståtlig rosenflockel!

Slår det dig plötsligt så här i augusti att trädgården saknar höstblommande perenner? Högsommarprakten är förbi för i år och med ens är det mest grönt som gäller i rabatterna. Vad sägs då om en hög, rosablommande praktperenn som omsvärmas av fjärilar och bin!

Av Katarina Kihlberg

Den ståtliga, höga rosenflockeln, Eupatorium purpureum, drar både blickar och insekter till sig när den blommar så här på sensommaren! Fjärilar fladdrar och bin och humlor slåss om att vältra sig i fluffiga rosa blomflockar.

Ge den svängrum!

Rosenflockeln ber inte om ursäkt för sig utan ryter till både på höjden och på bredden. Plantera därför gärna på en plats där den kan breda ut sig och skapa lite vildare känsla i trädgården. Blommorna är rosa till purpurfärgade och sitter samlade i välvda blomställningar. Bladen är lansettformade, friskt ljusgröna och doftar på nära håll lite förföriskt av vanilj.

Passande grannar

Med sina upp till två meter höga stjälkar kan rosenflockeln med fördel användas som solitär, alltså planteras helt för sig själv på en plats där du kan sitta och njuta av den omfångsrika grönskan och varma höstfärgen långt in i oktober. Liv och rörelse får du på köpet tack vare alla insekter som slåss om en plats på de nektarinstinna blommorna. I samplantering är olika slags gräs en fin granne – Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, och sorten ’Silberfeder’ är ett bra exempel. Den smörgula höstrudbeckian, Rudbeckia lanciniata, är en vacker kontrast som klarar av att hävda sig och som har ungefär samma blomningstid som rosenflockeln. I en perennrabatt med lägre växter placeras rosenflockeln bäst längst bak som ett härligt blickfång och en bakgrund som övriga växter kan vila mot.

Inför planteringen

Rosenflockeln utvecklas som bäst i fuktig och mullrik jord och trivs på soliga till halvskuggiga platser. Den blommar från augusti och långt in i oktober. Räkna med ca 75 cm mellan varje planta om du planterar flera tillsammans.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB