Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Finlands vita ros

Min barndoms midsommarros var en slående vacker, vit buskros, Finlands vita ros. Den brukade öppna sina första blommor strax före midsommar och blommade sedan några veckor fram till mitten av juli.

Av Sylvia Svensson

Typ: Buskros Ursprung: Okänd, även åldern är okänd

Yvig, gammal buskros

Fylld pimpinellros, Rosa spinosissima ’Plena’, med det synonyma, äldre namnet Rosa pimpinellifolia ’Plena’, har ”alltid” funnits. Den odlas över hela Norden upp till fjälltrakterna, där den är mycket älskad för att den är så tuff och klarar klimatet. Pimpinellrosen i olika former påträffas även vildväxande i Sveriges västra kustområden, där den ofta växer på magra jordar i vindpinade lägen. Då pimpinellrosen är härdig och anspråkslös, sällan drabbas av sjukdomar och trivs på magra lägen, har den många användningsområden. Den är stor, upp till 2,5 meter om den trivs, kraftigväxande och mycket taggig, så den är en bra skyddsväxt för fåglar och mot salta vindar. Den bildar massor med rotskott och kan användas som en bred, friväxande eller klippt häck.

Pimpinellrosen behöver egentligen inte klippas, men yviga, gamla, risiga häckar och buskage kan förnyas genom att slå ner det hela till 10 centimeter ovan jord med en slåttermaskin om du så vill. Härdig till zon 8.

Doftande små blommor Blommorna hos Finlands vita ros är halvfyllda eller fyllda, vita, krämvita eller ibland svagt ljusrosa och underbart doftande och med gula ståndarknappar. De åtföljs av talrika, glänsande svarta, runda nypon. Pimpinellrosen, Rosa pimpinellifolia är det gamla namnet som gett namnet till hela sektionen, har blågröna blad som liknar de hos pimpinellen, Sanguisorba minor, en perenn växt tillhörande rosfamiljen.

#Många kloner av pimpinellrosor#

Det finns många kloner av pimpinellrosor med lite olika växtsätt och blomformer. Det genomförs studier av POM, Programmet för Odlad Mångfald, om de olika klonerna. Det kanske resulterar i att de olika klonerna kommer att få egna sortnamn.

#Plantera rosor på våren#

Här kan du läsa om hur du planterar rosor på våren: Plantera rosor på våren

#Fler rosor#

Här kan du läsa om fler rosor: Persikorosa klätterros Ljuv honungsros Fylld kanelros Doftande buskros Läcker rabattros Kraftigväxande klätterros

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB