Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fina tips på prydnadsgräs!

I augusti och september är det lätt att falla pladask för vackra prydnadsgräs. Harmoniskt vajar de i vinden med sina dekorativa plymer och vippor. Till vintern låter du de stå kvar och prasslande viska om en vår som komma skall.

Tips från Blomsterfrämjandet Det finns många odlingsvärda prydnadsgräs. Här kommer några art- och sorttips som du kan börja kika på i plantskolornas utbud.

Längst ner finns en lista på artiklar som du kan läsa här på Odla.nu om skötsel och plantering av prydnadsgräs.

Kopparstarr, Carex buchananii

Kopparstarren är ett tjusigt perent gräs som har kopparbruna gracila upprättväxande strån. Gräset blir ca 50 cm högt och trivs bäst i fullt solsken och under torrare förhållanden. Undvik blöta rötter på vintern!

Perfekt för samplantering i stora krukor och urnor men även vacker i rabatter. Den kopparbruna nyansen kontrasterar fint till många olika färger och gör det enkelt att använda. Speciellt vacker är kopparstarren tillsammans med perenner och sommarblommor i vinröda och blå nyanser. Även mot gula och orange toner gör den sig bra.

Kopparstarren betraktas visserligen som ett flerårigt gräs, men det är det främst i de sydligare delarna av Sverige som det överlever vintrarna.

Froststarr, Carex comans

Froststarren är ett gräs med härlig silvergrön färg som blir ca 30 cm högt. Det är ett flerårigt gräs men bör täckas vintertid. Froststarren trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär.

Sorttips: ’Amazon Mist’

Bronsstarr, Carex comans

Bronsstarren är perenn med vackert bronsfärgade strån som blir ca 30 cm hög. Precis som froststarren trivs den bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär. Hela vintern bjuder den på sin härliga färg

Sorttips: ’Bronsform’

Japansk starr, Carex morrowii

Ett friskt gräs med breda ljusgröna blad med vit kant. Blir 30-40 cm högt. Japansk starr trivs i halvskugga, men tål också att placeras i skugga. Mycket användbart gräs som ger liv med sina tvåfärgade blad. Fin både i rabatten och i kruka och utmärkt som vintergrön marktäckare.

Sorttips: ’Ice Dance’, ’Silver Sceptre’

Blåsvingel, Festuca glauca

Blåsvingel är ett härliga fleråriga gräs med stickigt utseenden! Färgen är blå- till stålgrå och höjden ca 25 cm. Med vippor blir höjden knappt det dubbla.

Blåsvingel vill ha full i sol och torra magra jordar för att trivas. De ser ut som små tuvor och de är snygga om de får stå för sig själva eller tillsammans med andra i en kruka. Passar också fint i stenparti.

Sorttips: ’Elijah Blue’, ’Festina’, Glansmiskantus,

Miscanthus sinensis

Miskantus är ett bra val om man vill ha ett pampigt gräs som ger liv åt trädgården året om. Glansmiskantus ’Strictus’ är ett härligt gräs som blir 1,5 m högt med långa överhängande blad som är tvärrandigt i gult och grönt. Gräset kallas också zebragräs eftersom det liknar zebrans teckning. När de eleganta blomvipporna slagit ut blir gräset ca 1,8 m högt.

Trivs i sol-halvskugga och passar både solitärt planterat eller tillsammans med andra prydnadsväxter. Det är fint tillsammans med gulblommiga växter som tar upp de gula tonerna i gräset.

Sorttips: ’Strictus’

Jungfruhirs, Panicum virgatum

Ett dekorativt och luftigt gråblått gräs som får skira vippor på stänglar i augusti. Utan vippor blir det ca 1 meter högt och med vippor ytterligare 30 cm. Jungfruhirs trivs i sol till halvskugga i väldränerad, gärna något fuktig jord. Gräset bildar stora ruggar och passar fint både som solitär och att blanda med perenner och sommarblommor. Det är ett flerårigt gräs.

Sorttips: ’Heavy Metal’

Tofsäxing, Koeleria glauca

Ett alternativ för dig som inte har tid att vattna!

Tofsäxing är ett tåligt och robust gräs med dekorativt, blågrått bladverk och luftiga, silvergröna vippor i axform. Höjd 20 - 40 cm. Trivs på solig plats i väldränerad och mager jord. Passar bra som kontrastväxt i rabatter och krukor. Är perfekt i stenpartier och kan också planteras i kruka ihop med andra torktåliga växter.

Sorttips: ’Coolio’

Pärlhirs, Pennisetum glacum

Pärlhirs är dekorativa, ettåriga prydnadsgräs som kan riktigt höga. Sorten ’Purple Majesty’ blir ståtliga 120-150 cm högt och svajar vackert över rabattens andra växter. Blomkolven blir ca 30 cm lång. Växten är först grön men ändrar färg och blir mörkt rödviolett. Är vacker både i rabatten, stenpartiet eller som solitär i kruka.

Pärlhirs vill ha ett soligt och varmt läge för att utvecklas. Jorden bör vara fuktighetshållande och i kruka bör den vattnas regelbundet.

Sorttips: ’Jester’, ’Purple Baron’, ’Purple Majesty’. ’Jester’ och ’Purple Baron’ blir lägre, 50-70 cm.

Svansfjädergräs, Stipa tennuissima

Ett användbart gräs med graciöst växtsätt och vackra plymer. Blir 30 cm högt och sedan ytterligare 10 cm med plymer. Svansfjädergräset har en frisk grön färg. Det mjukar upp och när borsten leker i vinden är det fantastiskt vackert. Trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i väldränerad jord. Räknas som perenn, men är svår att övervintra.

Sorttips: ’Pony Tails’

Fasanfjädergräs, Stipa arundinacea

Ett underbart gräs som bidrar med de för gräs ganska ovanliga tonerna rosa och koppar i kombination. Fasanfjädergräs trivs i fullt solsken och ju soligare och varmare desto mer framhävs de rosa tonerna. Gräset blir 50 cm högt och passar perfekt till samplantering i krukor och kärl.

Sorttips: ’Sirocco’

Läs mer om prydnadsgräs

Prydnadsgräs olika sorter Prydnadsgräs - att välja sort Prydnadsgräs - plantering och skötsel

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB