Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fem höstblommande perenner

I augusti är det dags för sensommar- och höstblommande perenner att stjäla uppmärksamheten i rabatten. I starka, friska färger kliver de fram. Har du glömt att planera för sensommarblom finns tack och lov blommande exemplar i trädgårdshandeln.

Av Sylvia Svensson Så här års är man man verkligen glad om man varit förutseende nog att plantera några höstblommande perenner! Jag presenterar några av mina favoriter som ger glädje i höstträdgården! Några är gammaldags trotjänare som har hängt med länge, men de är mycket väl värda att odla! De är tåliga och härdiga och bildar med tiden stora bestånd som verkligen lyser upp.

Härdig stormhatt

Trädgårdsstormhatten, Aconitum x cammarum, finns i några färgvarianter, här ses den klarblåa 'Spark's Variety'. Den är en mycket härdig växt, klarar sig upp till fjällregionerna bara den hinner blomma innan kylan gör sitt intåg.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Nya tider för tigerliljan

Den gammaldags tigerliljan, Lilium lancifolium (syn. L. tigrinum), gör ett nytt uppsving när allt fler upptäcker vilken härlig lökväxt den är. Den finns även i en dubbelblommande variant, 'Flore Pleno'. Den upp till 1,8 m höga stjälken har stamrötter och bulbiller, av vilka liljan är lätt att föröka. Mycket härdig, kan odlas i nästan hela landet.

Höstanemon ett säkert kort

Ingen höst utan höstanemoner, Anemone hupehensis-gruppen! Det finns många sorter av denna ljuvliga växt, de kan vara allt mellan 35 cm höga upp till 2 meter! Blomfärgen varierar mellan vit och mörkrosa och blommorna kan vara enkla eller dubbla. Klarar sig långt upp på landet men hinner inte alltid blomma norröver.

Variationsrik solbrud

Solbrud, Helenium autumnale-gruppen innehåller massor av glada höstblommare som drar flygfän till sig. De är halvhöga perenner som trivs i solen som namnet antyder. Härdigheten är också ganska god, nästan i hela landet i gynnsamt läge.

Solhatt för fjärilar

En stor fjärilmagnet i höstträdgården är solhatt, Echinae purpurea. Det finns många sorter av denna perenn, allt från 30 cm låga dvärgar till över meterhöga jättar. Blomfärgen varierar från nästan vit via gult och orange till mörkt purpurrött. Härdig i stora delar av landet men hinner inte alltid blomma längst upp.

Läs mer! Buskar i härlig sensommarblom!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB