Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Färgrika växter

Träd, buskar och häckväxter

Månadens Växttema i maj 2003 är Färgrika växter

I temat ingår:
Azalea 'Cecile', Rhododendron Knap Hill-hybrid
Azalea 'Fanal', Rhododendron Knap Hill-hybrid
Guldazalea, Rhododendron luteum

Färgstarka azaleor med blommor i mängd
Azaleor finns i de mest fantastiska färger. Nu i maj inleds den överdådiga blomningen. Sorten 'Cecile' med laxrosa blommor, varmröda 'Fanal' och den gulblommande guldazalean ingår i Färgrika växter, Månadens Växttema för maj.

Azaleor förvandlas till magnifika färgkaskader när de blommar. De ser så enastående ut att man kan förledas att tro att de alls inte passar här uppe i Norden. Men det gör de i allra högsta grad. 'Cecile' och 'Fanal' klarar sig utmärkt t.o.m. zon IV. Guldazalean t.o.m. zon V. Och alla är de lätta att lyckas med.

Det vi kallar azaleor är lövfällande arter och sorter av Rhododendron. Att de är lövfällande gör dem tåligare än sina vintergröna släktingar. Azaleor har inga blad som kan brännas av tidig vårsol eller skadas av frosten. De är heller inte lika nogräknade som rododendron när det gäller pH-värde, men visst föredrar de sur jord.

Azaleor är behändiga i storlek, många håller sig runt 1-1.5 m i höjd. Låt dem bli färgklickar på olika håll i trädgården eller kombinera ihop sorter i matchande färger till ett sprakande fyrverkeri.

Allra vackrast är kanske de iögonfallande azaleorna mot en lugn bakgrund, t.ex. en klippt häck eller barrväxter av olika slag. Det är också fint att kombinera azaleor med andra buskar som trivs i samma miljö. Konvaljbuske, hortensior eller kalmia passar bra.

På marken under azaleorna kan Vinca eller luktviol få breda ut sig, eller allåkerbär om läget är soligt. Vitsippor är också vackert. Det finns många olika sorter av vitsippa som snabbt breder ut sig och bildar en matta. Plantera dessutom gärna småvuxna, vårblommande lökväxter under buskarna, t.ex. snödroppar, snöklocka och balkansippor.

Utsökta former 
Azaleornas blommor är mycket vackert och graciöst formade. Ståndarna är sirligt eleganta och sträcker sig ofta långt ut från blomman. Färgen beror på sort och varierar från vitt till rosa och från gult till orange och rött. En del azaleor har intensiva färgtoner medan andra har milda och mjuka. Två- och flerfärgade blommor förekommer också.

Kollektion 'Sommarsaga'
Ny kollektion 'Sommarsaga'
Handla nu

De azaleor som valts ut för Månadens Växttema i maj har alla underbara men helt olika blomfärger. 'Cecile' får laxrosa blommor med guldgult stråk ut från blommans mitt. Blommorna är mycket stora, 8-9 cm i diameter. Hos 'Fanal' är blommorna varmt röda med dragning åt orange. De är också stora, dock ett par cm mindre än hos 'Cecile'. Guldazaleans blommor är smäckra och guldgula. De är inte så stora, men många. Dessutom har de en underbar och mäktig doft som förmår fylla en hel trädgård.

Olika grupper av azaleor blommar vid olika tider, men många blommar i maj och juni. Det gör också de tre azaleorna som är Månadens Växter i maj. Den makalösa blomningen pågår i 3-4 veckor, lite beroende på temperatur och hur soligt buskarna står.

På hösten bjuder azaleorna på ett extranummer när bladen övergår i glödande höstfärger. Färgton och intensitet varierar mellan sorterna. Bladen hos 'Cecile' blir lysande orangeröda. 'Fanal' får en mörkare rödbrun ton med inslag av violett. Guldazalean blir varmt röd.

Växtfakta

 • 'Cecile' blir ca 1-1.5 m hög och lika bred. 'Fanal' blir också runt 1-1.5 m hög men den växer smalare och blir bara dryga metern bred. Guldazalean kan bli 1.5-2 m hög och lika bred.

 • Guldazalean är en oerhört gammal växt. Man har hittat fossil som visar att den fanns redan för 50 miljoner år sedan! Fröna gror lätt, och grenar som ligger mot marken rotar sig ibland helt spontant. Tack vare denna förmåga bildar guldazalean i gynnsamma lägen hela buskage.

 • Azaleor trivs bäst i halvskugga eller vandrande skugga. I full sol blir plantorna fina och blomrika, men blomningen blir kortvarig.

 • Jorden bör vara porös, mullrik och väldränerad.

 • Allra bäst utvecklas azaleorna om du planterar dem så här: Gräv en grop som är 30-40 cm djup och ca en meter i diameter. Använd inte den uppgrävda jorden för återfyllnad. Gör istället en blandning av uppvattnad torv (50%), barkmull (30%) och kompost (20%). Torven ska vara av grov kvalitet, okalkad och ogödslad.

 • Vattna under torra perioder de första 2-3 åren.

 • Azaleor behöver ingen eller endast mycket sparsam gödsling. Det räcker som regel att kratta in löv under dem varje höst.

 • Rådjur älskar azaleornas knoppar. Även harar kan ge sig på knoppar och skott.

  Azalea 'Cecile', Rhododendron Knap Hill-hybrid
  Azalea 'Cecile'

  Azalea 'Fanal', Rhododendron Knap Hill-hybrid
  Azalea 'Fanal'

  Guldazalea, Rhododendron luteum
  Guldazalea
  Rhododendron luteumFoto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Månadens Växt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB