Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Färgrika växter

Månadens Växttema i maj 2003 är Färgrika växter

I temat ingår:
Azalea 'Cecile', Rhododendron Knap Hill-hybrid
Azalea 'Fanal', Rhododendron Knap Hill-hybrid
Guldazalea, Rhododendron luteum

Färgstarka azaleor med blommor i mängd
Azaleor finns i de mest fantastiska färger. Nu i maj inleds den överdådiga blomningen. Sorten 'Cecile' med laxrosa blommor, varmröda 'Fanal' och den gulblommande guldazalean ingår i Färgrika växter, Månadens Växttema för maj.

Azaleor förvandlas till magnifika färgkaskader när de blommar. De ser så enastående ut att man kan förledas att tro att de alls inte passar här uppe i Norden. Men det gör de i allra högsta grad. 'Cecile' och 'Fanal' klarar sig utmärkt t.o.m. zon IV. Guldazalean t.o.m. zon V. Och alla är de lätta att lyckas med.

Det vi kallar azaleor är lövfällande arter och sorter av Rhododendron. Att de är lövfällande gör dem tåligare än sina vintergröna släktingar. Azaleor har inga blad som kan brännas av tidig vårsol eller skadas av frosten. De är heller inte lika nogräknade som rododendron när det gäller pH-värde, men visst föredrar de sur jord.

Azaleor är behändiga i storlek, många håller sig runt 1-1.5 m i höjd. Låt dem bli färgklickar på olika håll i trädgården eller kombinera ihop sorter i matchande färger till ett sprakande fyrverkeri.

Allra vackrast är kanske de iögonfallande azaleorna mot en lugn bakgrund, t.ex. en klippt häck eller barrväxter av olika slag. Det är också fint att kombinera azaleor med andra buskar som trivs i samma miljö. Konvaljbuske, hortensior eller kalmia passar bra.

På marken under azaleorna kan Vinca eller luktviol få breda ut sig, eller allåkerbär om läget är soligt. Vitsippor är också vackert. Det finns många olika sorter av vitsippa som snabbt breder ut sig och bildar en matta. Plantera dessutom gärna småvuxna, vårblommande lökväxter under buskarna, t.ex. snödroppar, snöklocka och balkansippor.

Utsökta former 
Azaleornas blommor är mycket vackert och graciöst formade. Ståndarna är sirligt eleganta och sträcker sig ofta långt ut från blomman. Färgen beror på sort och varierar från vitt till rosa och från gult till orange och rött. En del azaleor har intensiva färgtoner medan andra har milda och mjuka. Två- och flerfärgade blommor förekommer också.

De azaleor som valts ut för Månadens Växttema i maj har alla underbara men helt olika blomfärger. 'Cecile' får laxrosa blommor med guldgult stråk ut från blommans mitt. Blommorna är mycket stora, 8-9 cm i diameter. Hos 'Fanal' är blommorna varmt röda med dragning åt orange. De är också stora, dock ett par cm mindre än hos 'Cecile'. Guldazaleans blommor är smäckra och guldgula. De är inte så stora, men många. Dessutom har de en underbar och mäktig doft som förmår fylla en hel trädgård.

Olika grupper av azaleor blommar vid olika tider, men många blommar i maj och juni. Det gör också de tre azaleorna som är Månadens Växter i maj. Den makalösa blomningen pågår i 3-4 veckor, lite beroende på temperatur och hur soligt buskarna står.

På hösten bjuder azaleorna på ett extranummer när bladen övergår i glödande höstfärger. Färgton och intensitet varierar mellan sorterna. Bladen hos 'Cecile' blir lysande orangeröda. 'Fanal' får en mörkare rödbrun ton med inslag av violett. Guldazalean blir varmt röd.

Växtfakta

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB