Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Få tulpaner till jul

**Annas krönika** Enkelt och roligt med tulpaner till jul

Text och bild Anna Theorin

Det är inte bara Amaryllis eller Hyacinter som kan glädja till jul, utan om man är villig att luras lite kan man även få tulpaner. Det är enkelt, roligt och belöningen kommer att bli fantastiskt. Jag valde ”Purissima” här på odla eftersom den är vit och doftar! Tänk vad ljuvligt när snön ligger tät utanför, så sitter jag och sniffar på min egenodlade tulpan.

För att grundlura tulpaner krävs: 1, Släng in lökarna i frysen några dagar så de upplever sin ”långa vinter”.

Hyacintglasmetoden 2, Sätt dem på ett fat med vatten. Det ska vara lite vatten, precis så det nuddar botten av löken. 3, När rötter bildats sätter du dem i ett hyacintglas, kanske med mossa runt så det blir extra snyggt.

Krukmetoden 2, Sätt ner lökarna i en kruka fylld med jord (gärna utblandad med lite benmjöl och sand). Låt en större del av toppen sticka upp ur jorden. Vattna försiktigt runt om löken. 3, När lökarna börjat växa kan man samplantera dem i större grupper eller låta dem växa kvar i sin kruka. Min att ”göra i helgen” lista ser ut såhär:

*Kratta löv och bädda in rabatterna i ett fluffigt lövtäcke. *Plantera de sista lökarna ute för i år. Det är klassiska ”Spring green” och botaniska krokusar. *Njuta av de sista varma solstrålarna med en kaffe i handen.

Jag själv ska prova båda metoderna i år, så jag kan jämföra om det är någon skillnad i resultatet. Sen kan man självklart stoppa ner dem i backen för att njuta till våren. Men det är något speciellt med tulpaner mitt i vintern. De håller hoppet om våren vid liv de månaderna. Men nog pratat om kalla vintrar. Vilket fantastiskt väder vi fått denna höst, det är vädergudarna som kompenserar upp för den fasansfulla vårvintern skulle jag tro. Rosen ” New Dawn” hänger fortfarande med och har blommat sen början av Juni. Vilket kraftpaket till ros! Jag rekommenderar den starkt.

Hösthälsningar Anna

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB