Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Få sommaren att räcka lite längre

  • Trädgård

Förläng sommarstämningen till långt ut på hösten. Fyll krukor, korgar och lådor med fräscha sensommarblommor.

Semestern är slut och det är dags att börja om på nytt. Medan trädgårdsfolket har laddat upp, har sommarblommorna i krukorna tömt sina sista krafter. Fast det är ingen anledning att ställa undan krukorna för vintern. Ett färgsprakande urval av sensommarblommor står i kö för att avlösa sommarblommorna när de ger upp.

Sensommarblommorna matchar årstiden. De har mättade färger, snygga former och spännande bladstrukturer. Och så trivs de med sensommarens lynniga väderlek. De lägre temperaturerna och den högre luftfuktigheten passar dem bra och gör att de faktiskt är mer lättskötta än sommarens växter i krukorna som utsätts för både sol, värme och torka.

Av samma anledning håller sensommarblommorna sig snygga en bra bit ut på hösten och många klarar sig även de första vinterveckorna också. Det är inte förrän frosten verkligen slår till som de flesta måste ge upp. Andra är städsegröna och far inte illa av frosten utan pryder sin plats under hela vintern.

Man kan kombinera sensommarväxterna till snygga helheter i stora krukor eller så kan man ge var sort var sin kruka och sedan sätta ihop krukorna, så det blir helt rätt effekt.

Om man tycker om de blå nyanserna är lavendel, skärmlavendel, salvia och så givetvis aster helt rätt val.

Om favoriterna är röda och rödlila nyanser är tuppkam, ljung och blommande veronika ett bra tips. Dessutom rekommenderar vi att man planterar ut sina cyklamen i sensommarens krukor.

I den gyllene delen av färgskalan hittar man bland annat krysantemum och ajania samt spanskpeppar och korallbär med roliga, färgglada frukter.

Bladväxter skapar struktur i de blandade krukorna och om de står var för sig ger de en elegant och stilren verkan. Prova exempelvis med curryeternell och silvergirland med silverglänsande bladverk som liknar kristaller när rimfrosten lägger sig på bladen.

Grön veronika, buskrosling, skogsbräken, färgglad alunrot och taklök är andra bladväxter som är lämpliga när man vill sätta färg på hösten och vintern. Alla är vinterhärdiga, så de kan återanvändas i trädgården när krukorna behövs till vårblommorna.

Så här lyckas man
Oavsett hur robusta växterna är finns det några få, men viktiga regler som man måste följa för att lyckas med höst- och vinterkrukorna.

- Rengör krukorna och byt ut jorden innan du planterar.

- Se till att det finns ett bra dräneringsskikt av exempelvis krukskärvor eller lecakulor i botten.

- Kom ihåg att vattna, men vattna inte för mycket.

- Ställ krukorna nära huset där det är varmt och lä. Där har du också störst glädje av dem.

Botaniskt set
Lavendel, Lavandula angustifolia
Skärmlavendel, Lavandula stoechas
Salvia, Salvia nemorosa
Aster, Aster novi-belgii
Tuppkam, Celosia argentea
Ljung, Calluna vulgaris
Veronika, Hebe hybrid
Krysantemum, Chrysanthemum indicum hybrid
Ajania, Ajania pacifica
Spanskpeppar, Capsicum annuum
Korallbär, Solanum pseudocapsicum
Curryeternell, Helichrysum italicum
Silvergirland, Calocephalus brownii
Buskrosling, Pieris japonica
Murgröna, Hedera helix
Alunrot, Heuchera hybrid
Taklök, Sempervivum

   

Hebe-mix
Hebe-mix

Spanskpeppar, Capsicum annuum
Spanskpeppar, Capsicum annuum

Taklök, Sempervivum
Taklök, Sempervivum

Skärmlavendel, Lavandula stoechas
Skärmlavendel, Lavandula stoechas