Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Få sommaren att räcka lite längre

Förläng sommarstämningen till långt ut på hösten. Fyll krukor, korgar och lådor med fräscha sensommarblommor.

Semestern är slut och det är dags att börja om på nytt. Medan trädgårdsfolket har laddat upp, har sommarblommorna i krukorna tömt sina sista krafter. Fast det är ingen anledning att ställa undan krukorna för vintern. Ett färgsprakande urval av sensommarblommor står i kö för att avlösa sommarblommorna när de ger upp.

Sensommarblommorna matchar årstiden. De har mättade färger, snygga former och spännande bladstrukturer. Och så trivs de med sensommarens lynniga väderlek. De lägre temperaturerna och den högre luftfuktigheten passar dem bra och gör att de faktiskt är mer lättskötta än sommarens växter i krukorna som utsätts för både sol, värme och torka.

Av samma anledning håller sensommarblommorna sig snygga en bra bit ut på hösten och många klarar sig även de första vinterveckorna också. Det är inte förrän frosten verkligen slår till som de flesta måste ge upp. Andra är städsegröna och far inte illa av frosten utan pryder sin plats under hela vintern.

Man kan kombinera sensommarväxterna till snygga helheter i stora krukor eller så kan man ge var sort var sin kruka och sedan sätta ihop krukorna, så det blir helt rätt effekt.

Om man tycker om de blå nyanserna är lavendel, skärmlavendel, salvia och så givetvis aster helt rätt val.

Om favoriterna är röda och rödlila nyanser är tuppkam, ljung och blommande veronika ett bra tips. Dessutom rekommenderar vi att man planterar ut sina cyklamen i sensommarens krukor.

I den gyllene delen av färgskalan hittar man bland annat krysantemum och ajania samt spanskpeppar och korallbär med roliga, färgglada frukter.

Bladväxter skapar struktur i de blandade krukorna och om de står var för sig ger de en elegant och stilren verkan. Prova exempelvis med curryeternell och silvergirland med silverglänsande bladverk som liknar kristaller när rimfrosten lägger sig på bladen.

Grön veronika, buskrosling, skogsbräken, färgglad alunrot och taklök är andra bladväxter som är lämpliga när man vill sätta färg på hösten och vintern. Alla är vinterhärdiga, så de kan återanvändas i trädgården när krukorna behövs till vårblommorna.

Så här lyckas man

Oavsett hur robusta växterna är finns det några få, men viktiga regler som man måste följa för att lyckas med höst- och vinterkrukorna.


Hebe-mix


Spanskpeppar, Capsicum annuum


Taklök, Sempervivum


Skärmlavendel, Lavandula stoechas

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB