Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Få en vackrare gräsmatta!

Alla vill ha en vackrare gräsmatta som är grön och frodig utan mossa och ogräs. Och det går att göra det enkelt, utan maskiner eller att behöva göra om gräsmattan. Med några lätta steg på våren och försommaren kan man få till en fin matta som är hållbar och vacker.

Text och bild: Anna Theorin

Nu börjar gräsmattan att sprira och då är det dags att börja ta hand om den inför sommaren.

Det första man kan göra är att kratta hela mattan löst, kratta upp små grenar och löv och annat material som hamnat där under hösten och vintern.  Var försiktig så ni inte krattar upp mossan. Mossan sprider sig mer om man krattar den, de små mosstrådarna blir nya mossbestånd. Använd en vanlig plastkratta som den här och helst ingen av stål, den river upp så mycket.

Under tiden ni krattar kan ni kolla efter hålor och ojämnheter i gräsmattan, dessa ska fyllas upp med dressjord och sen sås. Glöm inte att vattna under groningen.

När gräsmattan är krattad och fin är det dags att gödsla. Gödslingen är A och O när det gäller att få en fin gräsmatta. Den ska gödslas ca var tredje vecka fram till midsommar. Använd ett gödsel med mycket kväve, kväve stimulerar bladtillväxt och det är precis det vi vill ha i en gräsmatta. Detta gödsel är bra och prisvärt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Vattna efter ni gödslat om inget regn är att vänta. Vattningen är också en nyckel i att få en vacker matta. Att vattna sin matta vid torka göra att den blir vacker, livskraftig och sådär grön som bara en välskött gräsmatta kan bli. Jag använder mig av en spridare som jag sen flyttar runt, den får stå på cirka en timme på samma plats så att vattnet verkligen tränger ner i marken. Den jag använder hittar ni här, den har hållit i flera år fast jag glömt den ute någon vinter ibland. Man ska helst vattna på morgonen, då avdunstar det inte lika mycket vatten. Om man vattnar på kvällen lockar det gärna till sig sniglar.

När ska man klippa? Klipp gärna din matta ofta men lite varje gång, jag klipper min första gången när den är ca 10 cm. Använd ingen uppsammlare till din gräsklippare. Låt gräsklippet ligga kvar på mattan, det tillför kväve och jordförbättring. Om du behöver en ny gräsklippare så hittar du alla våra här.

Problem med gräsmattan

Mossa - Mossa kommer ofta i gräsmattan och det bästa botemedlet är en välgödslad matta som klipps ofta. Då tränger gräset undan mossan av sig själv. Det finns även gödsel som kan användas för att bli av med mossan om man har extra mycket. Det hittar ni här.

Maskrosor - Maskrosor kommer ofta i gräsmattan. De sprider sig med vinden och det räcker att du har en granne som inte rensar sina så kommer du garanterat få maskrosor. Ta upp dem för hand, använd inget gift. Jag plockar upp mina med en sån här mackapär. Det finns också mer ergonomiska verktyg för de som har svårt att böja sig eller stå på knä. Den härhar fått bra rekommendationer.

Skuggiga områden - Om gräset inte växer i skuggan så kanske du har valt fel sorts gräs. Det finns speciellt gräsfrö för skuggiga delar. Sprid ut dressjord och så nytt gräs av rätt sort.

För att få en vacker gräsmatta gäller det alltså att gödsla kontinuerligt, klippa gräset ofta och vattna vid torka. Om man följer dessa tre steg kommer man se stor skillnad på gräsmattan redan första säsongen!

Lycka till!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB