Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ett paradis i Torslanda Havsbadskoloni

Vi har besökt en helt förtjusande liten trädgård i Torslanda Havsbadskoloni. Denna koloni är något unikt, den är anlagd alldeles i havsbandet dit salta vindar letar sig in under alla årstider.

Sommartid är den ett paradis med sina soldränkta klippor och doft av havet, sina små söta hus i grönskande trädgårdar och sitt fågelliv.

Kolonin grundades 1924 och då bestod den av bara kala klippor och ett och annat vindpinat träd och buskage. Med tålamod och envishet har generationer av odlare fylld skrevorna med matjord och gjort kolonin till den blomstrande oas den är i dag.

I denna oas hittade vi också Elisabeth och Reine i sin lilla men naggande goda trädgård. De köpte stället för 10 år sedan och har förvandlat trädgården totalt. Husets vackra duvblåa färg med snickarglädje i blått passar bra till omgivningen, alldeles intill havet. Och blomsterhavet började redan på trappan i form av vackra lådor och krukplanteringar.

Trädgården är en "veritabel djungel" med olika slags miljöer: stenparti och självgjorda tråg med alpinväxter, perennplanteringar, krukarrangemang, vattenarrangemang, ett kryddland i form av en fiffig pyramid, en hel skog med pumpor, fina upphöjda bäddar som hålls på plats med träramar fyllda med läckra grönsaker, rosor på höjden och tvären, fruktträd och stora, uppvuxna träd och vackra häckar som vackert ramar in det hela.

Det finns flera sittplatser i trädgården, en liten bänk här, en sittgrupp där så man kan koppla av och sitta och titta på hur massor av fjärilar, humlor och bin jobbar bland alla dessa växter!

Många av växterna dras upp tidigt från frö. Redan i januari startar frösådderna med bl. a. favoriten Heliotrop. Alltmedan våren framskrider sås det fler sorter och sedan putsas och sticklingsförökas den andra favoriten, pelargoner, som har haft det bra under vinterförvaringen i huset.

I mars kan de välgödslade, upphöjda grönsaksbäddarna sås under sitt tak av tålig plastväv.

Färska grönsaker som purjo och andra löksorter, dill, rättika, kålrabbi, ärter, sallat m.m. kan sedan skördas hela sommaren liksom saftiga gurkor och tomater från växthuset. Krukodlingen ger massor med häftiga chilifrukter och trinda paprikor. Från tidigt på säsongen är man närmast självförsörjande på grönsaker. För att få rika skördar gödslas med gräsklipp och hönsgödsel.

En härlig oas i soldränkta Torslanda Havsbadskoloni har Elisabeth och Reine skapat med sitt målmedvetna arbete. Vi applåderar ännu en underbar trädgård av två hängivna Trädgårdsamatörer.


Rosa 'Etude' och odlingsbädd


Sommarblommor


Siesta i det gröna


'Eden Rose'
Foto: Elisabeth S.


Pumpaskog


Massor med pelargoner


Clematis 'Ville de Lyon'


Kryddpyramid


Lökodling

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB