Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Enkelt porl med vattenstenar!

En vattensten är enkel att installera och kräver nästan ingen skötsel. I det lilla formatet skapar du en stor känsla av rörligt vatten och platsen kring stenen blir en spännande och inspirerande del av trädgården för möbler, krukor och fina växter.

Av Katarina Kihlberg När vi pratar om vatten i trädgården är det många som ser en stor damm framför sig och antingen känner lust att sätta igång direkt eller anar ett för stort projekt och helt enkelt låter bli. Men begreppet "Vatten i trädgården" är mycket större än så. Idag finns många enklare sätt att få en porlande oas i trädgården eller på altanen som inte tar någon tid i anspråk. En vattensten smälter lätt in i alla typer av trädgårdar men kan också ingå i en temaplantering där kombination av vatten och växter skapar precis den miljö du vill ha.

Litet och lätthanterligt

För att få en vattensten på plats krävs en plastbalja som grävs ner eller ställs direkt på marken. Baljan i sig är inte vacker så ställer du den på marken kan den döljas med hjälp av exempelvis en kokosmatta och växter. Pumpen placeras i baljan och ovanpå baljan läggs därefter ett gallerformat lock av glasfiber eller metall som vatten kan rinna igenom. Ovanpå locket placeras så stenen eller figuren, som har ett borrat hål som vattnet ska rinna igenom. Högre stenar, som riskerar att välta, hålls på plats med hjälp av en hållare som skruvas fast på locket.

Gå inte på pumpen!

Val av pump är viktigt men ska inte behöva vara svårt i en välsorterad butik med kunnig personal. Med pumpen ska allt du behöver följa med: slang, packningar och kopplingar. Slangen förs in underifrån i hålet i stenen och därigenom pumpas vatten upp ur stenen. Belysning är oftast ett komplement som köps separat, men det är värt att botanisera bland olika typer av lampor som gör vattenstenen till ett blickfång även på kvällen.

För att få rätt pump krävs att du först bestämmer vilket arrangemang du vill ha. Till en liten sten som det bara stilla porlar vatten över eller till ett fågelbad eller en liten figur räcker en så kallad mikropump. Till större vattenstenar eller figurer väljer du en vattenstenspump. Pumparna finns i olika storlekar beroende på hur mycket vatten som ska pumpas runt. Fråga i butiken hur mycket vatten olika baljor rymmer och vad som krävs för den vattensten eller figur du vill ha. En princip är att det aldrig är fel att ha en pump som är för stor, pumpen går nämligen att reglera. Men är den för liten så kommer du inte bli nöjd med resultatet.

Om du har en favoritsten i trädgården som du skulle vilja använda till ett vattenarrangemang så går det utmärkt. Men fråga i butiker som säljer dammprodukter hur stort hål du ska borra i stenen.

(Bilder från Pondteam.)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB