Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Engelsk pelargon

Engelska pelargoner köper vi på våren när vintern lider mot sitt slut och vi vill få in våren och blomsterprakten i hemmet. Den betraktas som slit-och-släng blomma eftersom den är svår att övervintra.

Från Blomsterfrämjandet

Namn

Engelsk pelargon, Pelargonium x domesticum.

Familj

Geraniaceae, näveväxter.

Ursprung

Hybrid efter arter från södra Afrika.

Färg

Vit, rosa, röd och lila i olika nyanser, även tvåfärgade finns.

Beskrivning

Pelargonium - från grekiska pelargos, stork, syftar på växtens frukter med storknäbbsliknande spröt. Domesticum - från latinska domesticus, odlad.

Bakgrund

I naturligt tillstånd växer den engelska pelargonen som en upprättväxande buske. Den kan bli upp till 60 cm hög, men håller sig vanligtvis mellan 30 och 40 cm. På försommaren blommar den med enkla eller fyllda blommor. Engelsk pelargon finns i handeln från mars till juli.

Placering

För bästa utveckling och blomning bör den placeras ljust och den trivs bra även i full sol. Under tillväxtperioden trivs den bäst i rumstemperatur. Om man vill försöka övervintra växten bör temperaturen vintertid vara mellan 8 och 10°C.

Sorter

Idag odlas i hög grad engelska pelargoner från sortimentet Aristo®. Blommor ur detta sortiment blir kompakta, utvecklas tidigt och tål transporter bra.

Skötsel

Växten behöver mycket vatten men ska torka upp emellanåt. Uttorkning gör att knopparna torkar in och faller av och att bladens kanter blir torra och bruna. Vintertid vattnas den sparsamt, men utan att den torkar. Varannan vecka på våren ges krukväxtnäring och efter blomning ges näring varje vecka fram till hösten. Under vintern är näringstillförsel inte nödvändig.

På våren planteras växten om och beskärs. Om man vill att växten ska blomma igen krävs att den får stå svalt på ett ljust ställe. I augusti kan man föröka blomman genom att sätta sticklingar i ren sand.

Användning

Engelska pelargoner köper vi på våren när vintern lider mot sitt slut och vi vill få in våren och blomsterprakten i hemmet. Den betraktas som slit-och-släng blomma eftersom den är svår att övervintra.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB