Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

En tidlös vinterväxt

  • Inomhus

Cyklamen är en klassiker som inte förknippas med någon bestämd högtid liksom det är fallet med julstjärnan. Den kan lysa upp i rummen hela vintern och mer därtill.

Cyklamen, _Cyclamen persicum_.
Cyklamen, _Cyclamen persicum_.
Cyklamen, _Cyclamen persicum_.
Cyklamen, _Cyclamen persicum_.
Cyklamen, _Cyclamen persicum_.
Cyklamen, _Cyclamen persicum_.

Från Blomsterfrämjandet

Cyklamen, Cyclamen persicum behöver faktiskt inte någon presentation. De flesta känner också till att den inte är så förtjust i höga temperaturer. Det förbehållet kan emellertid missförstås och avhålla några från att använda denna bedårande planta.

Cyklamen behöver visserligen ha det lite svalt för att fortsätta blomningen, men det behovet kan täckas genom att plantan ställs svalt på natten. Behandlas cyklamen på det sättet, kommer den att trivas fint i alla rum.

Färgskalan är så stor att det säkerligen finns en cyklamen för varje smak. När det gäller den viktiga punkten vattning skall man sörja för moderat men konstant fuktighet. Det är emellertid inte så lätt att mäta vad som är moderat, så man bör nog rätta sig efter följande: Låt aldrig plantan torka ut, men vattna först när jordytan känns någorlunda torr. Eftersom cyklamen är en knölväxt skall den vattnas på fatet, så att knölen inte hela tiden blir genomvätt.

Ge cyklamen så bra ljusförhållanden som möjligt. Direkt sol bör undvikas, men den milda vintersolen kan knappast skada. Vissna blommor skall inte klippas av. Det är hela blomstängeln som skall rivas av. Vill man hålla liv i cyklamen efter blomningen, skall man sedan göda vid varje vattning.