Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Elmia Garden

Elmia Garden visar nyheterna och trenderna för nästa år.

Det ledde en rosenbladsbeströdd gång till årets upplaga av den gröna proffsmässan Elmia Garden, som avslutades torsdagen den 2 oktober. Alltså en rejäl tidigareläggning jämfört med tidigare år, som säkert gjorde sitt för att mässan ytterligare har stärkt sin position som branschens självklara mötesplats. I år var det 149 utställare och 2 793 besökare. Här visades de absolut senaste trenderna för 2009 och både framtidens trädgårdsteknik och morgondagens produkter.

Tidigareläggningen medför dock att den under tidigare år presenterade Årets Perenn inte hann med till denna mässa, utan den ska presenteras under Tulpanens Dag i Stockholm i november.

Det internationella inslaget blir också allt mer framträdande. Flera leverantörer från i första hand Danmark, Holland och Tyskland presenterade sina sortiment på vackra krukväxter, perenner, utplanteringsväxternas höstsortiment, buskar, städsegröna växter och träd. På avdelningen för trädgårdsteknik kunde besökarna ta del av de senaste tekniklösningarna.

Inrednings- och designskribenten Charlotte Frey Svidén berättade om hur trädgårdstrenderna tar sig uttryck designmässigt och hur växter och inredning kan mötas i trenderna.

För 2009 har man lyft fram tre bärande trender:
Dover Calais är den hemtrevliga, mysiga, engelsk-franska stilen med tunga möbler i mörka nyanser blandat med lyxiga detaljer, rosor och pioner...

Mönster handlar om att missmatcha, alltså blanda olika stilar hej vilt, använda mönstrade ytor med starka färger i inredning med inspiration från 60- och 70-talet.

I Valet är ditt skippar man helt trendtänkandet och skapar i sin personliga stil. Denna icke-trend handlar även om traditioner, omtänksamhet, arvet, samtiden och framtiden. Man tänker även på andra genom sina val att använda ekologiska produkter från företag med höga etiska värderingar.

Även den brittiska marknadskommunikatören, PR-mannen Jonathon Read föreläste om hur det går att använda trenderna i kampanjer, skyltning och butiksinredning.

Solbacken, Mästarrabatten för 2009, presenterades av dess skapare, landskapsarkitekten och författaren Torsten Wallin. Det blir en rabatt där blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot. Kompositionen med solälskande växter som tål torka går i nyanserna blått, grått, vitt och violett, tillsammans med många nyanser av grönt.

Vi kommer senare att visa planritningar och växtlistor på denna vackra skapelse.

Det har gått 40 år sedan branschorganisationen Blomsterfrämjandet bildades. De hade gjort en förtjusande tidsresa i sin monter med en kavalkad av stilar och blommor som de mött under de gångna 40 åren. Tidstypiska inredningsdetaljer från 70-talet och framåt hade använts för att skapa de olika "avdelningarna".

Erica Dahlqvist, som är branschorganisationens ordförande sedan år 2005, firade tillsammans med sina kollegor genom att skåla i cider. Med sig i montern hade de också Gunvor Lindvall, organisationens första ordförande. Grattis, säger vi!

Äntligen har det kommit arbetskläder som passar oss trädgårdstjejer! Petra Maison och Mira Wedenberg upptäckte att det på marknaden inte fanns arbetskläder för trädgårdskvinnor, man var hänvisad att använda blåställ måttsatt för män eller slita ut sina egna kläder i trädgårdsarbetet. Idag driver de företaget Garden Girl, som tagit fram rosiga, vackra men praktiska overaller och midjebyxor med kvinnliga mått med stor framgång. Overallen är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

Weibulls/Hammenhögs och Econova har slagit ihop sina påsar till ett företag. Dessutom har man sålt yrkesodlingsdelen till norska Horto och kan nu ägna sig åt på konsumentdelen av verksamheten.

I år vill man locka fler bevingade gäster till våra trädgårdar och presenterade därför ett Weibulls Premium-sortiment med vildfågelkoncept. De danska produkterna är av högt kvalitet, med fantasifulla former i rostfritt stål.

En av nyheterna är en webbkamera som man kan använda till att i realtid studera invånarna i fågelholken. Produkten är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

I deras nya vildfågelfröblandningar i vackra röd-svarta påsar finns fördjupad information om olika fågelarter. Särskilt trevlig verkar blandningen för insektsätande fåglar vara, Frukt- och insektsmix. Det är ju synd om lilla rödhaken som stannat kvar i vinterkylan och inte hittar mat, men nu kanske det blir bättre.

Man presenterade också Garden mineral, en ny långtidsverkande näring för gräsmattan. Den innehåller Plus Mineral, en stenråvara rik på kisel. Den har långsiktig kalknings- och näringsverkan och förbättrar motståndskraft mot sjukdomar. Den lakas inte ur till grundvattnet, utan stannar kvar i jorden under flera års tid. Garden mineral är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

Även andra aktörer presenterade jordprodukter.

Hasselfors Garden kom med Sandlådesand, en finkornig, formbar svensk natursand för barnens sandlådor och lekytor. Kan också användas som tyngd i botten på krukor och som odlingsbädd i växthus.

Deras Gräsmattejord är tänkt till reparation och hjälpsådd. Den består, till skillnad från den torvbaserade dressjorden, till större delen av sand och finare mineralpartiklar och fyller därför hål och ojämnheter i gräsmattan på ett bättre och mer bestående sätt. Den är lätt att kratta ut och kan blandas med gräsfrö innan utläggningen.

Rölunda presenterade sina allra finaste jordar, som de har skapat genom ett unikt recept. Jordarna innehåller långtidsverkande gödsel och är tillsatta med lera för att växterna inte ska behöva vattnas så ofta. Dessutom innehåller jorden Mineralkraft, som har en god påverkan på växterna. Det finns Elit Blomjord för krukväxter, Elit Urnjord för utomhuskrukor och Elit Plantjord för växter ute i trädgården. Den senaste är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

De olika jordleverantörerna presenterade också olika sorters prydnadssten och marktäckningsprodukter.

Wildlife Garden som värnar om just det vilda livet, visade upp en vacker och rolig fladdermusholk i form av en riddarborg (inspirerad av Frankensteins spökslott kanske)! Den är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

LindesbergsKrukan, som tidigare presenterade de mycket praktiska isolerkrukorna Terrace, Japan och Classic för fleråriga växter, har kommit med en ny, trekantig kruka i samma EPP-material i svart och grått, Corner. Denna kruka är praktisk att placera i ett hörn på grund av sin form, men de kan också sättas ihop två och två eller 4 för att bilda en större kruka, kanske med olika jordblandningar för olika sorters växter. Corner är nominerad till Elmia Garden Award 2009.

De nominerade bidragen till Årets trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award, presenteras naturligtvis också. Juryn ska välja mellan 20 olika nyheter som når ut till konsumenterna i butikerna till våren. Vilken produkt som blir 2009 års trädgårdsprodukt avslöjas den 16 mars 2009, då har juryn utsett vinnaren.

Företaget Korbo, som tillverkar vackra stålkorgar, vann Elmia Garden Award 2008.

De övriga nominerade som inte nämns i texten är:
- Ekologiska häckplantor från Hjorthede Planteskole A/S
- Handboken Perenner från Wändels Trädgård
- Tak till CC Blomstervagn från Pot Ole W.E.T. Co ApS
- Snabbkoppling med stopp från Hozelock AB
- Dekorativa plantstöd från DutchTec ApS
- Gaillardia Gallo från Frömüller
- Minibrudorkidéen Phalaenopsis 'Treasure' från Noviflora Holland BV
- Prima färdig häck från Möllegårdens Planteskole ApS
- Odödlighetsört från Kees Stolker & Zonen
- Stålkorgen Näver från E.L.D. Equipment for Garden AB
- Hammocken EGO från Vikingland

Det är ju klart att en trädgårdsmässa ska visa växter. Men tidpunkten är inte det bästa att visa riktigt allt, så man hade koncentrerat sig på krukväxter, frukt- och bärväxter, buskar och träd samt vintergröna växter. Några bilder följer.

Prylar och dekoration för trädgårdslivet fanns det mängder. Vi visar bilder på några tjusiga saker som vi såg på mässan.

Det var också flera utställare som visade belysning, både för trädgården och jul- och mysbelysning inomhus. Vi visar också bilder på några tjusiga sådana.

Elmia Garden arrangerar också Flower Grand Prix. I år fick tävlingsdeltagarna i uppgift att göra något vackert av kalanchoen, denna lite bortglömda växt. Det var säkert svårt men roligt och resultat höll en imponerande jämn och hög nivå. Vi fick också se en mängd nya och spännande produkter av de ledande aktörerna på marknaden.

Binderiarbetena bedömdes efter fyra kriterier: komposition och helhet, färg, idé samt teknik. Den bästa bukettbindaren blev Carola Fogelberg från Stockholm. Tvåa kom hennes kollega Johan Pettersson. På tredje plats kom Martina Fryksborn, Systrarna Grön från Linköping.

Vi visar en bildkavalkad från vinklar av mässan!

Flätade suckulenter (Munk denmark)
Julbelysning (Ventura)
Ljusstakar á la Carl Larsson (Star Trading)
Minirosor (Roses Forever)
Morus nigra 'Mulle' (Plantskolan i Ängelholm)
Olika klockor (Fairytale Flowers)
Pampasgräs storlek XXL (Jeddeloh Pflanzen)
Pelaräpple Malus 'Georgeous' (Salomensens Plantskole)
Plåtkrans med grangren (Eld Garden)
Roligt insynsskydd (Videx)
Rosenbladsbeströdd gång
Snabbkoppling med stopp (Hozelock)
Snygga trädgårdsskor (Orbit Sweden)
Terrassdekoration (von Buelow)
Trotjänare modell B1936 ägd av L Fahlén
Utsädespotatis m.fl. i ovanligare sorter (Larsviken)
Vackra buskar och småträd (Heinje Baumschulen)


Rosenbladsbeströdd gång


Blomsterfränjandet 40 år, Erica Dahlqvist


Hawaiian Palm
(Plant Planet BV)


Gynostemma pentaphyllum, odödlighetsört
(Kees Stolker)


Äpple 'Fredrik', mindre sort av 'Aroma'
(Plantskolan i Ängelholm)


Thuja occ.'Golden Tuffet'
(Nygaards Planteskole)


Overall för trädgårdstjejer (Garden Girl)


Webbkamera för fågelholk (Weibulls)


Sandlådesand (Hasselfors)


Fladdermusholk
(Wildlife Garden)


Kruka Corner Japan (LindesbergsKrukan)


Terrassdekoration
(von Buelow)


Snygga trädgårdsskor (Orbit Sweden)


Pelaräpple Malus 'Georgeous'
(Salomensens Plantskole)


Hammocken EGO (Vikingland)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB