Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Driv lökväxter inomhus

Om du vill skynda på våren och har hittat billiga realökar i din butik, så kan du plantera dom i kruka och låta dom blomma inomhus. De kan, om det är plusgrader ute, även visas upp på altanbordet några veckor tidigare än de annars skulle blomma i rabatten.

Om det är smålökar du vill driva, dvs. smånarcisser, pärlhyacinter, scilla, våriris och liknande, ta en vid skålformad kruka. Ska du plantera högre lökväxter som stora narcisser eller tulpaner, välj då högre och tyngre krukor så att lökarna får stöd och krukan inte trillar omkull av blommornas vikt. Tulpaner kan för övrigt planteras ute i rabatten om det är barmark och ingen tjäle i jorden.

Lägg ett lager sand eller grus på botten av krukan, fyll sedan med sandblandad blomjord till hälften.

Placera lökarna tätt men så att de varken rör vid varandra eller vid krukväggarna. Fyll sedan med jord tills krukan är full. Lökspetsarna kan då sticka lite ur jorden.

På bilderna ses dels lökarna lagda på jorden, dels en kruka där lökarna är täckta. Ibland har realökarna redan långa skott framme när man planterar dom. De får gärna vara ovan jord och vänder sig uppåt när de blir planterade.

Vattna.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Placera krukan mörkt och svalt, ca 10 grader, tills grodden är ca. 5 cm hög. Ta då in till något varmare och ljusare ställe, 15-18 grader. När knopparna syns, placera krukan riktigt ljust.

Nu kommer de förhoppningsvis att blomma fint. Blomningen varar längre om krukan placeras svalt, åtminstone nattetid. Den kan även stå ute om det är plusgrader.

Sedan, efter avslutad blomning och när det går att gräva i jorden igen, kan du plantera lökarna i trädgården för att mogna av och samla kraft för fortsatt liv utomhus.

Till dess att du kan plantera ut, sköter du lökarna som vilka rumsväxter som helst, med lite vattning och gödning tills blasten vissnar ner. De kan stå undanskymda, men svalt och ljust under den tiden.

En mer ingående planteringsbeskrivning finns här.


Påskarrangemang


Iris bucharica, gul junoiris


Randig Crocus


Scilla peruviana

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB