Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftviol

Visserligen heter _Viola odorata_ officiellt luktviol, den benämns så i SKUD och i andra vetenskapliga källor. Men inte luktar den väl… den doftar!! Himmelskt! Vårligt!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Doftviol - Viola odorata

Luktviolen är en liten tuffing som har mörkgröna, hjärtlika blad, ofta vintern igenom. Dessutom sprider den sig lätt med utlöpare och genom frön och täcker med tiden allt större ytor. Den passar därför bra som marktäckande växt under glesa buskar, som bottenplantering i rabatter och till och med istället för gräsmatta på en begränsad yta. Den trivs bäst på något fuktig och halvskuggig plats med humusrik jord. Ge den endast sparsam gödning, för att den inte bara ska producera en massa blad.

Blommorna är små, ca 1 - 1,5 cm i diameter och sitter ensamma på sirliga, ca 10 cm höga stjälkar. Det räcker för att man kan plocka den allra ljuvligaste lilla buketten att ha i en pyttevas och kunna njuta av de väldoftande blommorna tätt intill näsan. Blommar i april-maj och med enstaka blommor även på hösten.

Viola odorata påträffas förvildad på mullrik mark i södra delen av landet upp till Gästrikland.

Arten har mörkt blåvioletta blommor, men alba-varianten med vita blommor påträffas också men mera sällsynt, liksom den mycket rara rosablommande varianten.

Men det finns många namnsorter numera, så man kan köpa sig olika luktviol-hybrider och samla ihop en matta i olika färger.

Vita sorter: Viola odorata var. alba, 'Alba' , 'White Czar', 'Christmas'.

Rosa sorter: Viola odorata var. rosea, 'Coeur d'Alsace', Red Charm, 'Rouge d'Anjou', 'Barbro', 'Orchid Pink', 'Diana Groves', 'Mulberry', 'Mme Armandine Pages', 'Perle Rose', 'Red Queen', 'Kim' m.fl.

Blåa sorter: 'Königin Charlotte'/ 'Queen Charlotte', 'The Czar', 'Triumph', 'Augusta', 'Lavender Lady', 'Lianne', 'Sally'.

Gula: Viola odorata var. sulphurea 'Vilmoriniana Yellow', 'Sulphurea'.

Dubbla blommor: 'Plena' (blå), 'Alba Plena' (vit).

Plantskolor listar ibland sorter av Viola sororia, fjärilsviol, som luktvioler. Roliga sorter jag sett är t.ex. 'Freckles' och 'Dark Freckles' med prickiga blommor. Till växtsättet liknar de luktviolen men de doftar inte.

Det kan vara svårt att hitta ovanligare sorter i svenska plantskolor, men i England finns flera viol-plantskolor att tillgå, t.ex:
http://www.grovesnurseries.co.uk/
http://www.boutsviolas.co.uk/


Viola sororia'Freckles'


Viola sororia 'Immaculata'


Viola sororia, okänd sort som såldes som 'Freckles'


Viola sororia 'Albiflora'


En kruka med Viola odorata 'Königin Charlotte' i kaffekopp

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB