Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftande vårglädje med lite höstjobb

Nu är det dags med det trevliga höstjobbet att plantera lökar. Belöningen blir en färgglad, vårdoftande rabatt om så där ett halvt år.

Av Sylvia Svensson

Du måste inte ens ha en trädgård utan det går alldeles utmärkt att plantera lökar i stora lådor på balkongen och fixa några rejäla krukor till altanen och verandan. Det är just de tidiga vårblommorna vi längtar mest efter och som ger oss glädje efter den långa, färglösa vintern. Så plantera dem där du oftast passerar och ser dem bäst!

Om du dessutom väljer sorter som doftar vår, så får du ytterligare en dimension av vårglädje!

Doftande blomsterlökar
Visst är det underbart om lökväxterna doftar vår! Att få stoppa in näsan i en solbelyst blomkalk och dra in doften är som en förnimmelse av tiden som komma skall, våren!

Det är främst de gammaldags sorterna av narcisser som doftar mycket.  En sådan är till exempel  den enkla, gamla sorten ’Recurva’ som är lysande vit med rött och gult i bikronan.

Men det finns även nyare, doftande narcissorter och de är ofta märkta med en doftsymbol på förpackningen. Ett exempel är den vita, flerblommiga orkidénarcissen ’Thalia’ som lyser med flera sirliga blommor på varje stängel.

Den vanliga, gula påskliljan ’Carlton’ är en av våra pålitligaste lökväxter. Att den dessutom doftar vår gör inte saken sämre. Den kan du ha i såväl rabatt som förvildad i gles gräsmatta.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det finns också doftande tulpaner. Många letar ju efter buntar av den dubbla, rosa, milt  vårdoftande ’Angelique’ som snittblomma på vårvintern. Men den blommar tidigt även i rabatten och kan som sagt användas till snitt. 
De ljuvliga Angelique-sorterna kan kombineras med den sirliga fosteriana-tulpanen ’Purissima’ och bilda en pastellfärgad, härligt doftande vårrabatt.

Att frilandshyacinterna doftar mycket, i synnerhet de blåa, vet ju de flesta. 
Men har du luktat på den lilla, rara pärlhyacinten?  Den doftar också ljuvligt men mer diskret än sin större kusin och det kanske inte är någon nackdel?

Stoppa också näsan i en snödroppe och dra in den ljuva, men svala vårdoften! 
Tänk på att snödroppar måste man plantera så tidigt som möjligt så att lökarna inte hinner torka ut och så att de hinner bilda rötter.

Många liljor doftar också underbart. En sådan är madonnaliljan, den renaste vita liljan som finns. 
Många av de orientaliska liljorna doftar ofta starkt och bör planteras lite på avstånd från sittplatsen, annars kan doften bli för påträngande.

Vem kan tänka sig en vår utan liljekonvaljer? Den är ju den mest väldoftande lökväxten som finns! Plantera gärna mattor av den under glesa buskar och småträd. Tänk på att liljekonvaljen är giftig!

Så här lyckas du med lökväxter:

Plantera så tidigt som möjligt, gärna redan i september. Lökarna behöver rota sig innan vintern för att resultatet ska bli bra. Det är bara med tulpaner som man kan vänta lite med planteringen.

Sätt lökarna på ett djup som är 3 ggr lökens höjd. Har du en lök som är 3 cm hög, plantera den då 9-10 cm djupt.

Sätt lökarna i grupper med minst tio av varje sort. Det ser mer intressant ut än om de skulle placeras i styva rader eller en och en.

Välj en plats som är solig eller halvskuggig.  I rabatten kan du plantera lökar tillsammans med kraftigväxande perenner som sedan döljer det nervissnande bladverket. Planterar du i glest gräs så välj en plats där du inte behöver klippa gräset förrän lökblasten har vissnat ner.

Planterar du i en låda eller kruka, gör gärna en lasagneplantering. Skydda sedan krukan mot alltför kraftig frost eller ha den i ett kallt men frostfritt utrymme över vintern.

Har du gamla, stora bestånd av narcisslökarar men som inte vill blomma så bra, har de förmodligen förökat sig kraftigt och bildat en "lökkaka" där lökarna sitter för tätt ihop. Ta upp och dela lökkakan nu och plantera igen på lagom avstånd. Pudra lökgödsel eller benmjöl i planteringsjorden.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB