Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dianthus en klassisk prydnadsväxt

Under årens lopp har Dianthus, nejlika, varit en omtyckt prydnadsväxt i såväl trädgården som inomhus. Det beror inte minst på nejlikans goda, kryddiga doft som uppskattas av både fjärilarna och oss människor.

Doften beror på att nejlikan bland annat består av eteriska oljor som kan utvinnas och användas i till exempel tvål. Förutom att den är väldoftande har nejlikans blommor en lång hållbarhet. Intensiv förädling har resulterat i att det idag finns mer än 30.000 registrerade sorter av nejlikan, så här handlar det om ett mycket brett sortiment.

Från januari till september säljs det en rad olika sorter av kruknejlika. Det är små, kompakta växter som kan bli upp till 20 cm höga. Dianthus caryophyllus, trädgårdsnejlikan, har förhållandevis små, täta blommor som finns i en rad rosa samt rödlila nyanser. De smala, motställda bladen är grågröna. De väldoftande trädgårdsnejlikorna är lämpliga som krukväxter. De ska helst stå i ljust läge inomhus, gärna i direkt sol.

Dianthus chinensis, sommarnejlika, säljs från och med april och är först och främst avsedda att stå något svalare. De har regelbundna, enkla blommor som finns i en rad olika rosa, rödlila och vita nyanser. Bladen är gräsgröna.

Såväl trädgårdsnejlikan som sommarnejlikan trivs alldeles utmärkt i uterummet eller utplanterade i krukor, balkonglådor eller direkt i trädgårdens rabatter. Nejlikan kan planteras för sig själv eller i snygga grupper tillsammans med andra utplanteringsväxter.

Nejlikan ställer inte höga krav på skötseln. Den ska stå så ljust som möjligt och vattnas rikligt, men ska torka ut lätt mellan vattningarna. Knip av de vissna blommorna för att ge plats åt nya knoppar. Regelbunden gödning under hela sommaren.


Nejlika, Dianthus

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB