Det vilda köket
Det vilda köket
Mat från naturen året runt
Rune Kalf-Hansen & Lisen Sundgren. Foto Charlotte Gawell
Bonnier Fakta 2014, ISBN 978-91-7424-354-3
Nu börjar ramslöken, nässlorna och kirskålen komma upp ur den vårfräscha jorden och det är nu som den årliga jakten på vilda, ätbara växter börjar.
Naturrika smaker året runt
Många vet ju att de första vårliga nässlorna är mums, men det finns så mycket mer ute i naturen att plocka och laga mat av. Att ge sig ut och utforska skog och mark kan öppna nya dörrar till både smakupplevelser och en närhet till naturen vi annars riskerar gå miste om.
Om boken Det vilda köket: Mat från naturen året runt
Kokboken Det vilda köket: Mat från naturen året runt, med undertiteln Mat från naturen året runt, är skriven av kocken Rune Kalf-Hansen och örtkännaren Lisen Sundgren. Den fullkomligt svämmar över av tips och idéer för såväl nybörjare som vana plockare om hur man kan ta tillvara på det som naturen erbjuder, oavsett årstid. Förutom inspiration får man handfasta råd kring tillagning och hur man kan experimentera själv med råvarorna man hittar.
Naturens skafferi
En stor fördel med att laga mat av naturens egna råvaror är att det inte bara innebär kostnadsfri mat, utan också mat som är helt fri från bekämpningsmedel och garanterat ekologisk. I bokens första kapitel, "Naturens skafferi", går författarna igenom vad, var och när du ska plocka olika växter, samt hur du förvarar och bereder dem. Dessutom ges smarta tips på hur man tar hand om ett eventuellt överflöd och sparar säsongens skörd för senare bruk.
Året i naturen – Med råvaror i säsong
Vidare är bokens kapitel ordnade efter årstider, vilket gör det enkelt att hitta rätt tips för just det som naturen kan erbjuda för stunden. Vårens kapitel bjuder till exempel på information om hur man samlar in och använder björksav, löktrav (garlic mustard), ramslök, kirskål, nässlor, maskros och en mängd andra växter. Varje växt beskrivs med både insamlingstips och inspirerande recept som visar på råvarans breda användningsområden.
Kreativitet och kunskap i köket
Boken är fylld av kunskap, men också av inspiration. Att botanisera bland recept på soppor, sallader, inläggningar, drycker och till och med desserter, gör det enkelt att vilja ge sig ut på egna experiment och upptäcka nya smaker. Och eftersom boken följer årets kretslopp avslutas den med ett omfattande register som gör det lätt att snabbt hitta det du är ute efter.
Författarna bakom boken
Bakom denna inspirerande bok står alltså det kreativa teamet Kalf-Hansen och Sundgren. Rune Kalf-Hansen är kock och matinspiratör, och Lisen Sundgren är känd för sin stora kunskap om vilda örter och växter, vilket märks både i det omfattande innehållet och den respekt som genomsyrar boken för naturen och dess resurser.
Filosofi och samtid
Den bakomliggande filosofin är tydlig och nutida: Vi hittar en stark koppling till konceptet om "ny nordisk mat", som betonar närproducerat, ekologiskt och viltplockat. Det handlar inte bara om att skapa smakrika rätter, utan också om att hushålla med resurserna och ta tillvara på så mycket som möjligt, utan onödigt svinn.
Fler böcker och resurser på temat
Intresset för vilda råvaror märks också på bokhyllorna – det har kommit flera moderna handböcker på temat, som till exempel Niki Sjölunds Vildplockat och Vildvuxet: Mat och huskurer från naturen, vilka likaså kombinerar praktiska tips om teknik och tillberedning med en passion för naturens smaker och hälsobringande egenskaper.
För dig som vill börja, förfina eller fördjupa din kunskap kring vilda växter rekommenderas varmt även att kika på 101 Goda Råd, en lista fylld med kloka tips för både odling och kök. Det är en utmärkt komplettering om du söker mer vägledning i hur du kan ta tillvara naturens gåvor på bästa sätt.
Ett inspirerande skafferi
Sammantaget är Det vilda köket en inspirerande och informativ bok som uppmuntrar oss att se naturen som ett rikt skafferi – med möjligheter för både smak, hälsa och hållbarhet. En perfekt källa till både ny kunskap och egna experiment ute i det fria!