Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det enkla livet med växter

Feminina växter i maskulina, enfärgade svarta, gråa eller vita krukor symboliserar vinterns huvudtrend inom heminredningen för vi vill leva enkelt, fast med starka uttryck.

Från Floradania
Från skinande silver till bländande vitt via milda grå nyanser till djupt vibrerande svart. Vinterns utefärger slinker inomhus i år. De knuffar bort kuddar i knallfärger från soffan och förvisar ornamenterade prydnadssaker och annat krafs till förrådet.

Enligt pej gruppen, som är en av Danmarks ledande trendanalytiker när det gäller bland annat heminredningstrender, heter säsongens stora trend "Modern Simplicity". "Till skillnad från 1990-talet minimalism, som bara handlade om hur saker såg ut, är den nya enkelheten i inredningen förknippad med innehåll, med sökandet efter mening", berättar Poul Erik Jakobsen, vd för pej gruppen.

Strikta, men ändå mjuka former
Krukväxter utgör fortfarande en stor del av inredningen och nu placerar vi dem antingen var för sig eller i grupper i stramt designade svarta eller vita behållare av glas, keramik eller plast. Formen är stram och utan krusiduller, fast den får gärna vara både välvd och asymmetrisk. Ytterkrukor är inte längre enbart ytterkrukor för det är samspelet mellan den feminina växten och den maskulina krukan som skapar helheten. Därför är både material och struktur också väldigt viktigt.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Få exempelvis ett starkt, en aning grovhugget uttryck genom att låta fyra späda orkidéer, saintpaulior eller små exemplar av svärmorstunga skjuta upp från en kraftig kruka eller ett kar av polerad betong eller skrovlig keramik i ett arrangemang med spännande kontraster.

En överdådig begonia eller gardenia frigör sig från sin gulliga look om den ställs i en tuff, mattsvart gummibehållare. Den sirliga benjaminfikusen, som har prytt många generationers studentrum och vardagsrum, får också ett ultramodernt uttryck om den ställs i en jättekruka av blanksliten metall.

Växter med nyttovärde
Poul Erik Jakobsen säger att våra allt större krav på innehåll gör att vi framförallt väljer växter som har en historia att berätta. De kommer kanske från en plats vi tycker om eller drömmer om att besöka eller är odlade på ett särskilt sätt.

"Till trenden hör också att växterna gärna får ha ett nyttovärde. De kan exempelvis vara ätliga eller bra för inomhusklimatet", tillägger han. "Det finns massor av nyare växter som passar perfekt i trenden, men välkända Aloe vera är också ett bra exempel på vinterns växttrend. Den har både den eftertraktade enkla och skulpturala formen och den gråaktiga ytan som exakt matchar modepaletten – och dessutom läker den sår. Till detta kommer att växten är otroligt lättskött och representerar därför stilen perfekt."

"Tidsandan är som gjord för moderna, jäktade kvinnor som drömmer om lugn, ordning och reda i vardagen, för stilen handlar i hög grad om förenkling - om det kvalitetspräglade livet i stället för bara anskaffning av prylar", sammanfattar Poul Erik Jakobsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB