Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den röda julen med stort R

När det nalkas jul frångår vi ofta våra tankar på trender och omger oss hellre med tradition och trygghet. Visst tycker vi det är lite roligt med julkulor i orange och turkos men när det väl kommer till kritan och granen står där, visst väljer vi rött, vitt, silver och guld.

Inspiration och tankar från Johanna Werner

Vilken tur då att julen i år är röd med stort R.

Detta år präglas julen av hantverk. Tyg och garntomtar, små söta ornament, sammanfogade av en massa smådelar, och man undrar vem som har tålamod och händer som är små nog…

Julens blommor ska definitivt vara röda. De traditionella julblommorna får en given plats i hemmet i år. Istället för att plantera dem tillsammans i en korg eller kruka kan du i år skapa ett stilleben av flera varierande underlag. Det är en fördel eftersom blommorna har olika behov samt för att de blommar olika länge. En gällande trend är att gruppera ihop krukor från skilda tidsepoker, där höjd och bredd varieras, men där helheten hålls samman av en tydlig färgdominans. Du kan t.ex. plantera olika typer av rödblommande växter i olika gröna krukor. Under en längre period har det inte varit så populärt med samlingar av olika slag eftersom den rådande stilen har varit så minimalistisk.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Nu vill man bejaka det som känns personligt och gärna omge sig med saker som kan berätta en historia. Packa upp dina små samlingar och exponera dem på ett udda sätt. Tomten är trendig så damma av tomtekrukorna och låt dom smälta in i gruppen av blandade krukor. Placera de tätt ihop på ett och samma ställe istället för att sprida ut dem i hemmet.

Med fokus på hantverk är blommorna här planterade i dekorerade glasvaser. Med hjälp av hönsnät, röd sisalfiber och torkade apelsinskivor formas en krage runt krukorna som ramar in växten. Man kan också tillverka en rund pappmanchett som sedan dekoreras med olika material. På dessa finns rester av röda presentpapper av olika slag, röd glittergirland, bokmärken i äldre stil och torkade apelsinskivor. Dessa ligger sedan mot krukans kant och ramar in växten och ger det där lilla extra. Kanelstänger, av den lite längre sorten, kan byggas ihop till trianglar och läggas kors och tvärs runt en amaryllis, som inte har så mycket egen doft. Dekorativt handgjort papper och några löv kan också användas för att svepas runt en vas med lite rött garn. Dessa pryds även av ett vackert rött hjärta. Hyacinterna fick en liten nätt ljusslinga som lyser i rött och drivs med batteri. De röda julblommorna passar utmärkt in som accentfärg i den svart/vita trenden och då är det lämpligt att välja svarta eller vita krukor. En rik variation av svarta och vita krukor finns att välja bland i inredningsbutikerna. Tillbehör kan inhandlas i välsorterade blomster- och hobbybutiker. Filthjärtan finns på Systrarna Grene.

Glasvaser finns på Lagerhaus. Kottar kan man plocka ute innan dom försvinner under snön eller in i ekorrens bo!

*En riktigt varm och röd jul till er alla!
Johanna Werner*


Röd Jul med kalankoe och julstjärna


Skapa en röd jul med amaryllis


Röd Jul med begonia och julstjärna
Foto: Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB