Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Danska växtnyheter bär ledartröjan

Listan över danska växtnyheter är lång sedd med europeiska ögon. Visste du till exempel att Danmark är inofficiell Europamästare i produktion av växtnyheter? Det är heller inte så många som vet att det krävs många års forskning och förädling innan en ny krukväxt kommer ut på marknaden.

Rekordstort antal nyheter
Med en total exportandel på ungefär 80 % ligger Danmark på andra plats bland världens ledande krukväxtexportörer - endast Holland är större - och för att kunna behålla denna position på marknaden är produktutveckling ett måste. Under perioden 2000-2005 stod Danmark för 54 % av de registrerade växtnyheterna inom de tio största kulturerna, vilket är ett rekordstort antal jämfört med de andra växtproducerande länderna som Danmark vanligtvis jämförs med.

Enligt Thomas Kylling, som är försäljningsdirektör för Danmarks största krukväxtexportör, Gasa Group, väcker växtnyheter i allmänhet alltid uppmärksamhet eftersom de står för nytänkande och produktutveckling och skapar därmed förhoppningsvis fördelar för kunderna.

Produktutvecklingen kan gälla bland annat nya former, nya nyanser som matchar de aktuella heminredningstrenderna och förbättrad kvalitet, däribland hållbarhet, ökat prydnadsvärde eller ökad resistens mot insektsangrepp.

För Anker Kuehn, expert i bland annat växtodling och produktutveckling hos GartneriRådgivningen, som är ett rådgivningsföretag för de danska trädgårdsmästarna, innebär de många nyheterna förbättrad kvalitet eftersom det enligt honom inte finns en enda trädgårdsmästare som vill erbjuda sämre kvalitet.

Nyheter syns inte bra nog
Det tar vanligtvis många år för en växtnyhet att bli till. För en ny rosensort tar det normalt 3-5 år, säger Rosa Eskelund, innehavare av Gartneriet Rosa vid Århus. Eftersom förädling är en lång process förlorar växten kanske sitt nyhetsvärde för vissa. Fast då måste man hålla fast vid att det verkligen är fråga om en nyhet.

 • Vi skulle kunna lära oss en del av till exempel tvättmedelstillverkarna som ju aldrig missar ett tillfälle att berätta när de har tillsatt ett nytt enzym i en existerande produkt, påpekar Thomas Kylling.

Nyheter ska skyddas
Samtidigt som växtnyheterna ska synliggöras måste de också registreras som nyheter för att förhindra plagiat. Bjarne Larsen, som är den ene av de två innehavarna av företaget Sunny ApS, en av Danmarks ledande förädlare av den populära utplanteringsväxten Osteospermum (stjärnöga) som ofta pryder trappan framför huset eller står i krukor på terrassen, anser att skyddet av nyheter är mycket viktigt:

 • För oss betyder skyddet av nyheterna allt eftersom det utgör underlaget för våra intäkter och vår fortsatta existens på marknaden i och med att det finansierar förädlingen och utvecklingen av växten.

  Så även om det tar tid att ta fram växtnyheter är de inte mindre intressanta för oss konsumenter som i gengäld kan vara säkra på att få en mycket väl beprövad kvalitetsprodukt. Det bekräftar nyhetsregistreringen av växten - svart på vitt!

  Växtnyhetspriset "Floradania Innovation Award" är ett nytt, gemensamt initiativ från den danska krukväxtbranschen. Det tilldelas den mest innovativa och kreativa danska växtnyheten inom kategorierna bästa växt-/konceptnyhet och bästa sortnyhet. Priset delades ut för första gången i januari i år i samband med världens största växtmässa, IPM i Essen, Tyskland. Priset för bästa växt-/konceptnyhet gick till Gartneriet Damsted på Fyn för Asplenium nidus 'Crispy Wave', medan Gartneriet Rosa vid Århus fick pris för Rosa hybrid 'Greenland Forever' som den bästa sortnyheten.
    Danmark är världens näst största exportör av krukväxter. Varje år produceras det 400 miljoner krukväxter i Danmark, varav 80 % går på export.
  Floradania Marketing är den danska växtbranschens marknadsföringsbolag och ägs av danska trädgårdsmästare och säljbolag.
    EUs växtsortsmyndighet
  EUs växtsortsmyndighet sköter registreringen av växtnyheter i Europa. Ett sortskydd gäller i 15 år och anges med (N) efter sortnamnet. Registreringen är ett godkännande av att en förädling har ägt rum och innebär att andra producenter måste skaffa tillstånd och betala licens för att producera växten.


Danmark är inofficiell innehavare av växtnyhetsrekordet.


Asplenium nidus 'Crispy Wave'


Rosa hybrid 'Greenland Forever'


Osteospermum, stjärnöga

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB