Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlia, fjärilens färggranna vän

År 1570 skickade Filip II av Spanien sin livmedikus till Mexiko för att studera landets natur och eventuellt ta läkande örter med sig hem. Ett av resultaten från resan var dahlians ankomst till Europa. Det var inte något större problem för livläkaren att finna dahlian i Mexiko. Den användes nämligen såväl då som nu som trädgårdsväxt.

Dahlian har igen blivit en populär utplanteringsväxt i Europa och man arbetar konstant med produktutveckling till glädje för de europeiska blomsterälskarna. Vid produktutvecklingen läggs stor vikt vid färger, växt och miljöförbättrande åtgärder och man arbetar således med att utveckla nya miljövänliga sorter.

Ett brett färgspektrum
Dahlian finns i en mängd intressanta och moderna färger som klär alla trädgårdar, och samtidigt följer den tidens trender. Blommorna utgör ett blickfång oavsett var de står, eftersom de sammetsmjuka kronbladens färger är intensiva, vare sig man väljer vit, citrongul, krämgul, orangeröd, laxröd, röd, mörkröd, purpur, ljus lila, mörk lila och cyklamen.

Dahlian, fjärilens vän!
När växten köps är den klar att planteras ut i krukor, balkonglådor eller rabatter i trädgården. Där får dahlian ofta besök av fjärilar, speciellt amiralen och påfågelöga kommer ofta - för att inte glömma nässelfjärilen. Det är trivsamt att under sommarens lopp följa med i larvernas utveckling, och under fjärilarnas högsäsong är det fascinerande att se samspelet mellan flora och fauna.

Så här sköts dahlian:
Den täta dahlian blir 40-50 cm hög och rekommenderat planteringsavstånd i rabatterna är därför 30-40 cm. Dahlian kan planteras ut när frosten försvunnit, och den blommar trofast tills frosten igen sätter in på hösten.

Det är bra att regelbundet avlägsna vissna blommor, för det får växten att blomma livligt hela sommaren.

Dahlia skall helst planteras så djupt att krukklumpen döljs helt, och den skall placeras på solrik plats, gärna i lä.

Den skall vattnas och gödas regelbundet, och får helst inte torka ut.

Ny maxiserie
Denna säsong utökas sortimentet med en ny maxiserie bestående av fem sorter. Sorterna produceras i stora krukor, blir upp till 70 cm höga och liknar de vanliga trädgårdsdahliorna mycket förutom att de är kompaktare och mer uppåtväxande, vilket innebär att de inte behöver bindas upp.

Den nya serien kommer ut i handeln i maj och är perfekt för utplantering i stora krukor eller i trädgårdens rabatter. De nya sorterna bildar knölar som kan grävas upp på hösten och förvaras frostfritt under vintern precis som vanliga trädgårdsdahlior.


Dahlia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB