Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dagliljor i nya skepnader

Känner du till att det är dagliljan som är Årets perenn 2013? Med underskön högsommarblomning lyser den upp i rabatten och ställer inga större krav för att trivas.

Av Sylvia Svensson

Det kommer förmodligen många fler nyheter allt eftersom vi börjar komma till vårkanten, och jag berättar här om tre dagliljor som får representera släktet Hemerocallis.

Dagliljor i nya skepnader

Dagliljorna 'Yellow Submarine', 'Spacecost Freaky Tiki' och 'Spacecost Starburst' är några läckra sorter som kommer till handeln i vår.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Dagliljans vackra, liljebladslilknande blad kommer upp tidigt på våren, fast blomningen kommer igång först på högsommaren. De klockformade blommorna är öppna endast en dag, därav namnet, men det finns flera knoppar i samma knippe så blomningen kan ändå pågå under flera veckor. Den tjocka jordstammen är lätt att dela vilket gör det enkelt att få fler dagliljor med tiden, eller så kan du kanske byta med vänner så att både du och de får fler sorter.

#Så trivs dagliljan#

Dagliljan är en lättodlad växt som inte är särskilt kräsen, men sol vill den gärna ha, och den trivs bäst i en näringsrik, något fuktig men väldränerad jord. Dagliljan vill gärna ha rejält med vatten och en slurk näring med några veckors mellanrum under våren tills knopparna växer fram.

Perennrabatt med daglilja Eftersom dagliljans blad i sig är vackra kan de få en framträdande plats i rabatten, och grannar med avvikande bladverk eller annan form i blommorna kan förstås ytterligare höja skönhetsvärdet och ge blomning även före och efter dagliljornas säsong. Testa med soltåliga hostor, vackra prydnadsgräs, anisisop, blodtoppar, solhattar, solbrud, höstflox och silverax. Kanske en ståtlig skobandssolros skulle passa som bakgrund och bergenia och kärleksört som kantväxt. Färgerna på sällskapsväxter får naturligtvis väljas efter dagliljans färger så att det blir en harmonisk kombination.

Fler växtnyheter Här kan du läsa om fler nya och vackra växter: Läckert gul solhatt Ljuvligt rosa solhatt Amsonia - isblåa stjärnor Löjtnantshjärta med mer färg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB