Citrontimjan
Citrontimjan – Fakta, odling & användning
Citrontimjan (Thymus x citriodorus) är en lättodlad, solälskande kryddväxt som passar utmärkt både i köksträdgården och som dekorativ marktäckare i rabatter och krukor. Dess friskt doftande blad i gröna och gula nyanser samt dess aromatiska smak gör den till en uppskattad favorit för såväl matlagning som trädgårdsutsmyckning.
Utseende och egenskaper
Citrontimjan växer lågt och kompakt, och blir endast omkring 5 cm hög. De små bladen är vackert tvåfärgade i grönt och gult och avger en klar citronliknande doft, särskilt när man rör vid plantan. Under sommaren bjuder den ofta på små lila eller rosatonade blommor som uppskattas av bin och andra pollinatörer.
Odlingsråd
Citrontimjan trivs allra bäst i fullt soliga lägen där den får utveckla sin arom och sitt dekorativa utseende optimalt. Placera den gärna i närheten av grillplatsen eller uteplatsen så finns den alltid nära till hands då den ska användas i maten. Växten är tålig mot torka och bör planteras i väldränerad jord, gärna uppblandad med sand eller grus. För nya plantor är lite extra vattning nödvändig tills de har etablerat sig, men därefter klarar de torka mycket bra.
Skötsel och placering
Gödsla sparsamt, helst endast på våren – alltför mycket näring, framförallt kväve, ger större bladverk men försämrar smaken och växtens härdighet. För att hålla plantorna täta och välformade kan de även klippas ner efter blomningen.
Citrontimjan passar i rabatter och örtagårdar, men också i krukor och odlingslådor. Den är ett uppskattat inslag i samplanteringar tillsammans med andra solälskare som exempelvis Stenkyndel, Calamintha nepeta ssp. Nepeta och Honungssalvia, Salvia x superba för extra färg och doft under sommarmånaderna. Testa också att låta den bre ut sig i stenpartier eller bland andra marktäckare såsom Silver-njurvinda, Dichondra michrantha och Revsuga, Ajuga reptans.
Vinterhärdighet
Citrontimjan har en viss tålighet mot frost, men i kallare eller fuktiga klimat bör plantorna täckas med exempelvis granris om vintern för extra skydd mot kyla och vinterblöta. I norra Sverige, eller om du odlar i kruka, kan plantan övervintras svalt och helst frostfritt med minimal vattning.
Skörd och användning
De friska, citrusdoftande bladen är fullt ätliga och kan skördas kontinuerligt under säsong. Använd citrontimjan som smakrik krydda i olika rätter, exempelvis till fisk, kyckling, ugnsrostade rotfrukter, potatisrätter, i dressingar och marinader – eller blanda bladen färska i sallader för en frisk syrlig ton. Både hela kvistar (som kan plockas upp före servering) och finhackade blad är användbara i köket.
Trädgårdsfägring
Citrontimjan ingår ibland i utbudet av så kallad "trädgårdsfägring" – ett samlingsnamn för ett färgrikt och variationsrikt sortiment av växter som säljs under sommaren för att snabbt fylla rabatter och krukor med liv och färg. Där samsas citrontimjan ofta med andra sommarsmycken som Sommarljus, Gaura lindheimeri, Bronsstarr, Carex comans och Pärlhirs, Pennisetum glaucum.
Citrontimjan är en perfekt ört för både den erfarne och den nyblivne trädgårdsodlaren. Den kräver ytterst lite skötsel, är vacker i rabatten, oemotståndlig på tallriken – och sprider sommarens doft och smak där du behöver den som mest.