Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Cikoria eller parksallat?

Cikoria och parksallat kan på sina ställen bilda stora bestånd på rudemark, dikesslänter och vägrenar, och visst drabbas man lätt av ett habegär när man ser dessa mer eller mindre blåa fält?

Av Sylvia Svensson

Cikoria och parksallat, dessa två vackra, ståtliga och vilda, eller snarare förvildade, perenner vållar en viss huvudbry. Den ena sorten är välkommen i trädgården medan den andra bör man nog helst avstå ifrån.

Parksallat och cikoria

Hur skiljer man cikoria och parksallat åt, vilken är vilken? Nedan beskriver jag dessa båda olika perenner.

#Parksallat#

Parksallat, Cicerbita macrophylla, är inget man bör gräva upp och plantera i trädgården i tron att det är en cikoria. Parksallaten har nämligen ovanan att med hjälp av sin stora, krypande jordstam snabbt ta över stora arealer. När parksallaten dessutom lätt fröar av sig så kan katastrofen snabbt vara ett faktum.

Parksallat har ljust lila blommor, ibland nästan vita, i glesa klasar på en upp till 150 centimeter hög, kal stjälk. Nertill på blomsterstjälken finns några mindre blad som liknar en pilspets med trubbiga flikar. På marken bildar parksallaten mattor av hjärtformade, tunna, något håriga blad.

#Cikoria#

Cikoria, Cichorium intybus, är en två- till flerårig, ståtlig växt. Den blir upp till 1 meter hög och är vanlig på solig, torr och lucker men näringsrik mark, ofta i vägkanter, åkerrenar, tippar med mera. Cikoria har en kraftig rot som förr användes till medicinska ändamål mot gikt och gulsot. Numera odlas olika sorter av cikoria som sallat under namnen endive, rossisallat eller radicchio.

Cikorians kantiga stjälk är styvt upprätt och lövad ända upp med lancettlika stjälkblad, ju högre upp desto mindre. De nedre, styvhåriga bladen är omvänt lancettlika, parflikiga eller tandade i en basal bladrosett. Cikorians blommor är ljust himmelsblå, ibland vita och placerade utmed stjälken en och en. Cikoria blommar från juli-augusti och ofta långt in på hösten med enstaka blommor.

Liknande växter Det finns några liknande växter, till exempel torta, Cicerbita alpina i norra delen av landet. Den liknar parksallat men har blommorna samlade i tätare, klaseliknande ställning. Sandsallat, Mulgedium tataricum finns sällsynt på södra Sveriges sandstränder. Älvsallat, Mulgedium sibiricum, finns sällsynt på fuktig grusmark i älvdalar och liknande ställen i norra Sverige. Båda dessa har smala, långa blad utmed hela stjälken och är knappa meterhöga.

Bilder bättre än ord Mina bilder kanske förklarar skillnaden mellan cikoria och parksallat lättare än 1000 ord?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB