Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Charmiga miniväxter

Har du kanske en liten plats någonstans som skulle behöva det där lilla extra, fast du vet inte riktigt vad? Varför inte satsa på miniväxter, de är väldigt söta och pryder sin plats väl - dessutom kan du ha flera tillsammans och därmed skapa ett mycket vackert blickfång på liten yta!

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Det finns ett stort utbud av charmiga så kallade miniväxter på marknaden. Miniväxter är små krukväxter som trädgårdsmästarna vanligtvis odlar i 5,5-6 centimeters krukor.

Placera miniväxterna vackert

Miniväxternas behändiga storlek gör att det finns en uppsjö av sätt att placera dem - här får du några tips!

• Fyll ut utrymmen som är för små för en vanlig prydnadsväxt, men där du ändå vill få in grönska och färg. Placera till exempel en miniväxt på handfatskanten, vid nattduksbordet eller på skrivbordet vid datorn.

• Miniväxter är tacksamma att använda när du vill göra en festlig dukning. Placera ut en miniväxt vid varje kuvert och ackompanjera med samma växt i normal storlek mitt på bordet. Ett annat utmärkt alternativ är att arrangera en grupp med små krukor med miniväxter i.

• På barnkalaset är miniväxter en given succé, de är lagom stora till en liten barnhand och fina att sätta i färgglada skålar. Använd fantasin – låt barnet sätta växterna i skålar som de själva tycker om, kanske i möbler från dockskåpet eller i flaket på lastbilen. Tycker barnet dessutom om att pyssla kan miniväxterna smyckas efter tycke och smak.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

• Placera miniväxterna i roliga skålar och krukor som normalt är för små för krukväxterna. Vinglas, små teburkar, finporslinet, tomma förpackningar - det är bara din egen fantasi som sätter gränserna, så pröva dig fram!

• Många tillsammans! Det är effektfullt att ställa flera miniväxter tillsammans på en bricka. Det kan vara många av en sort tillsammans men det är också vackert att blanda olika miniväxter. Ställ gärna dit några vackra ljusstakar också.

• Festligt är att ställa många miniväxter på rad, till exempel i ett fönster eller på en tavellist.

• Häng miniväxterna i en liten glasskål, korg eller strut i fönstret.

#Våreld och saintpaulia - fina miniväxter#

Två favoriter den här tiden på året är våreld och saintpaulia. Båda arterna fungerar utmärkt som miniväxter eftersom de är lättskötta och inte behöver vattnas så ofta.

Våreld, Kalanchoe Blossfeldiana-gruppen, är en mycket hållbar, lättskött och populär krukväxt. Lite roligt är att den i folkmun byter namn från våreld på våren till höstglöd på hösten.

Den rena arten av våreld har varmt röda blommor och luftigt växtsätt, men genom förädling har växten blivit kompakt och det finns sorter i många olika färger.

Det finns även våreld med fyllda blommor och som tillhör Calandiva-serien. De fyllda blommorna är mycket söta och ser nästan ut som små rosor. Lite kuriosa om Calandivan är historien om hur sorten upptäcktes. Tågerups Trädgård i Skåne odlade vanlig våreld och en av blommorna sorterades ut vid orderplock eftersom knopparna såg missbildade ut. På helgen plockade frun i huset in lite blommor till det egna hemmet och hon valde då den utsorterade plantan med de abnorma knopparna. När knopparna öppnat sig visade det sig att blommorna var dubbla. En världsnyhet var född.

Våreld är mycket lätt att lyckas med. Ljus och solig placering ger den längsta blomningen. Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt sedan jorden torka upp ordentligt innan nästa vattning.

Saintpaulia, Saintpaulia, är en annan otroligt omtyckt krukväxt, som även den är lättskött och vacker. De saintpaulior som finns på marknaden är oftast hybrider och det finns många sorter att välja bland. Blomfärgen varierar från ljusblått till mörkblått, från blåviolett till rödviolett, även rosa, vita och fläckiga blommor finns.

För att du ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust. Vintertid fungerar söderfönster bra, övriga delar av året är öst- och västlägen att föredra.

Precis som vårelden ska saintpaulian vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut innan nästa vattning. Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Saintpaulia ska alltid vattnas med ljummet vatten, eftersom rötterna är känsliga för kyla och bladen dessutom kan få fläckar av kallt vatten.

Såhär sköter du dina miniväxter

Miniväxter måste skötas mer omsorgsfullt än motsvarande prydnadsväxter i större krukor, eftersom den begränsade mängden jord gör att de snabbt torkar ut. Både våreld och saintpaulia är därför bra alternativ som miniväxter eftersom de klarar att torka ut emellanåt, men det är mycket viktigt att vattna dem regelbundet så länge de står i små krukor. Vill du spara miniväxterna måste du plantera om dem i större krukor med ny jord.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB