Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Buskkaprifol

  • Trädgård
Månadens Växt i juli 1999 är Lonicera 'Honey Baby'

SKÖN BLOM OCH DOFT MED KAPRIFOL I KRUKA

Det blev succé direkt, när den buskväxande och väldoftande kaprifolen 'Honey Baby' häromåret presenterades för första gången. Den nätta växten kan planteras i kruka eller i rabatt och efterfrågan är nästan större än tillgången på plantor. 'Honey Baby' har valts till Månadens Växt i juli.

Det är inte så vanligt med helt nya växter och sällan gör en ny växt sådan omedelbar succé som den krukväxande buskkaprifolen 'Honey Baby'. Debuten skedde 1997 på den årliga Plantariummässan i Boskoop, Holland. En enhällig jury av trädgårdsjournalister gav den charmiga växten första pris. Det var ett populärt val och växten kunde starta sin segervandring över världen.

'Honey Baby' är en korsning mellan två klängande kaprifoler men att den bildar buskform är inget att förvånas över. Släktet Lonicera, som innefattar kaprifol består också av tryn, vilka ju är vanliga buskar i Sverige. I Sverige finns också skogskaprifol och äkta kaprifol, som är riktiga "nostalgiväxter" och som varje sommar bjuder oss på fantastisk doft.

Kaprifol är härdiga och tåliga och har kraftig växt. Men för balkonger och mindre trädgårdar kan de bli för stora och det är här den lilla nätta 'Honey Baby' passar in. Den växer som en liten buske och blir omkring 30-40 cm hög. Den kan odlas i en rabatt, men klarar sig fint i en lite större kruka. Den blommar villigt hela sommaren med creme- till gulfärgade kaprifolblommor. Dessa är lika stora som hos de klängande sorterna och har samma härliga doft.

En buskkaprifol passar in överallt. Som krukväxt kan man flytta runt den på balkonger, altaner och till uteplatser där den för tillfället passar bäst. Men man måste passa den med vattning eftersom den frodiga blom- och bladmassan avdunstar mycket vatten. Ge också näring mellan varven.

I rosenrabatten
I rabatt kan man gärna ha den tillsammans med rosor, särskilt de lite högre sorterna som är intensiva i färgerna, t ex 'Ingrid Bergman'. De vackraste rosorna är ofta doftlösa och där kan 'Honey baby' passa in med sin slösande doft. Dessutom kan praktfulla rosor vara nakna kring anklarna och behöva lite sällskap för att komma till sin rätt.

Prova också buskkaprifol i en perennrabatt. Där bidrar den med såväl struktur som sin långa blomning och härliga doft.

Som alltid med blommande buskar trivs kaprifol bäst i soligt läge, men lite vandrande skugga passar också bra. Kaprifol har inga särskilda krav på jord. I kruka passar vanlig blom- eller trädgårdsjord. I rabatt en normalt fuktig och näringsrik jord. Planterad i vanlig rabatt beskrivs 'Honey Baby' som vinterhärdig, troligen upp till zon IV. Men odlad i kruka måste den givetvis ha vinterskydd. Klipp ned äldre plantor på våren, de hinner ändå ge blom och doft till sommaren.

 

  

I kruka på balkong, altan eller uteplats eller planterad som vanligt i en rabatt, gärna tillsammans med storblommiga rosor. Den nya lilla buskkaprifolen 'Honey Baby' passar in överallt.
I kruka på balkong, altan eller uteplats eller planterad som vanligt i en rabatt, gärna tillsammans med storblommiga rosor. Den nya lilla buskkaprifolen 'Honey Baby' passar in överallt.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.
Månadens Växt