Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buskar i härlig sensommarblom!

I augusti går trädgården in i en ny fas, minst lika vacker som under vår och sommar. Sensommar- och höstblomning är ofta mustig och färggrann, som en trädgårdens sista uppvisning innan den måste dra sig tillbaka för vintern.

Av Sylvia Svensson Vid planteringstiden på våren ser många höstblommande buskar inte mycket ut för välden så de förbigås ofta när vi ser alla vårhärligheter som erbjuds. Men nu är alla glada som ändå planterade några buskar för höstens färgring. Som tur är så finns numera krukodlade buskar att köpa även så här års, färdigblommande och härliga, det är bara att plantera!

Hortensia en favorit!

Till mina favoriter hör absolut olika sorters hortensior, Hydrangea. De är lysande, stora och fyller platsen väl. Även bladverket är vackert och det är spännande att följa blomknopparna som växer till stora klasar.

Tyvärr är härdigheten inte den bästa, de flesta går till zon 3 eller mindre. Särskilt när det gäller de mest praktfulla sorterna av Hydrangea macrophylla, så klarar sig kanske rötterna och bladverket kommer igång från marknivån under sommaren även i zon 3, men de hinner inte blomma annat än i den mest gynnsamma delen av landet, zon 1(2), där de inte fryser ner så hårt.

Men det finns andra hortensior att satsa på i de högre zonerna: vipphortensia, Hydrangea paniculata, klarar att blomma t o m zon 4. Det gör även de flesta av de namnsorter som kallas syrenhortensia, t.ex. ’Grandiflora’.

Buddleja för fjärilarna

En fjärilsmagnet av stora mått är förstås fjärilsbusken, Buddleja davidii. Det finns flera namnsorter med olika blomfärger från vitt till svartpurpur. Även växtsättet varierar mellan sorterna från en halvmeter hög minibuske upp till 3 meters jättar. Zon 3 för de flesta.

Try i olika nyanser

Av trädgårdsprakttry, Weigela x hybrida, finns många sorter med olika hybridbakgrund. Den börjar blomma i senare delen av juli och fortsätter en bra bit in i augusti. Det finns många sorter med blommor i olika rosa nyanser.

Även rosenprakttry, Weigela florida, blommor på senare delen av sommaren. Sorten med vitbrokigt bladverk heter förstås ’Variegata’. De flesta klarar zon 3.

Kalmia i rött och rosa

Smalbladig kalmia, Kalmia angustifolia, är en låg, bred buske med smala, långa blad. En flock med blommor i olika rosa och röda nyanser sitter i samlade i skottspetsarna. Kalmian börjar blomma i juli och en bit in i augusti. Zon 3.

Härdiga tokar

Tok, Potentilla fruticosa i sorter, blommar nästan hela sommaren och hösten med början i juni. Den finns förutom de olika nyanserna av gult, även orangeröda, rosa och vita sorter. Mycket härdig, klarar t o m zon 8.

Läs mer! Fem höstblommande perenner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB