Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Botaniska utflykter i Bohuslän

En nyinventering av Bohusläns landskapsflora påbörjades 1993 i och med bildandet av Föreningen Bohusläns flora.

Många botanister, både amatörer och proffs, har gett sig ut i markerna i landskapet för att kartlägga de olika växtlokalerna. Det finns helt olika sådana längs med hela landskapet och bland alla dess öar och kobbar. Bohuslän hör till ett av Sveriges artrikaste landskap när det gäller just växter. Närmare 1600 arter har de 200 inventerarna funnit.

Nu har den första delen av projektet redovisats i en bok som tar upp 99 olika utflyktsmål. Dessa är ordnade kommunvis samt med ett tillägg för de 21 sevärda öar som man når båtledes.

Utflyktsmålen är valda med hänsyn till lättillgänglighet och lättframkomlighet.

Alla beskrivna växter blommar inte på en gång utan en liten nyckel talar om när på växtsäsongen man kan förväntas se dem. Känsliga och sällsynta växter, alla de fridlysta och rödlistade växterna finns angivna. Många lokaler ligger i naturreservat där ju särskilda regler för blomplockning gäller. Ovanliga arter bör också skonas.

De olika vandringarna beskrivs med hjälp av en karta där intressanta avsnitt är markerade. En kort redogörelse över utflyktsmålet med vissa fakta som vandringens längd finns. Ett urval av de förekommande växterna presenteras med hjälp av en växtlista för varje intressant del av vandringen. Ett par foton från respektive avsnitt och några representativa växtbilder, ofta tecknade, kompletterar utmärkt.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Jag blev imponerad av det gedigna men ändå lättfattliga arbete som är nerlagt för att locka den naturintresserade att besöka de sevärda växtplatser som Bohuslän erbjuder. Från Hisingen och Öckerö upp till Strömstad finns det mycket att leta rätt på för den botanikintresserade.

Boken som har ett cirkapris på 275 kronor finns att köpa på Strandens Bokhandel på Hönö och i Göteborgs Botaniskas butik.

Botaniska utflykter i Bohuslän
  Titel:
Botaniska utflykter i Bohuslän
Författare:
Blomgren, E. m.fl. (red.)
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Föreningen Bohusläns Flora
Utgivningsår:
2006
ISBN:
91-631-8301-3

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB