Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bollformad buxbom

Mors Dags Planta i maj 2000 är Buxus sempervirens i bollform

Bollformad buxbom i kruka trendig planta på Mors Dag

En bollformad buxbom i kruka, visst är det en härlig present på Mors Dag. Buxbom hör till de allra trendigaste växterna just nu och passar in i många ställen i trädgården. Bollformad buxbom finns att köpa över hela landet.

Det är trevligt att uppvakta mor på Mors dag med något lite extra. Och är hon det ringaste intresserad av trädgård och växter, så är en vackert bollformad buxbom en given present. Buxbom finns i många storlekar och de minsta är inte dyrare än en exklusiv sommarväxt.

Buxbom är en märklig växt. Egentligen är den ganska oansenlig men genom sina många användningsområden så har den blivit mycket uppskattad. Fast populariteten har kommit och gått, på samma sätt som hela trädgårdsmodet förändras. Just nu är intresset för olika slags buxbom på topp och särskilt den rundklippta formen är mycket eftertraktad.

Till mångsidigheten hör att buxbom kan bli flera hundra år men man kan också ha den som krukväxt. Just nu visar trädgårdsböckerna eleganta grupper av krukor med gröna buxbomsklot, omgivna av vita blommor. Mycket raffinerat.

Det traditionella användningsområdet av buxbom är som häckplanta i trädgårdar och den uppskattas på kyrkogårdar eftersom den växer långsamt och går bra att klippa till låg, tät växt. Men buxbom är lika vacker tillsammans med kryddor och sommarblommor och klätterväxter. En perfekt växt att ge bort eftersom den ger stadga och lugn till många sorters grupperingar av växter och krukor, i trädgård på balkong, altan och uteplats.

Från Medelhavet
Man vet att buxbom är en mycket gammal kulturväxt. Än idag finns det kring Medelhavet stora dungar av vildväxande buxbom men längre norrut finns endast odlad. Namnet buxbom lär ha uppstått ur ett språk som man kan hitta i gammal grekisk och romersk litteratur. Men buxbom finns också i Asien och Mellanamerika och Buxus 'Faulkner', en av de härdigaste arterna, har sitt ursprung i Japan.

Hos oss är det vanligast med s.k. vanlig buxbom, Buxus sempervirens. Det är den man oftast använder till de olika klippta formerna. Efterfrågad är också Buxus microphylla, som kallas bara buxbom. Det finns också korsningar mellan de båda.

All buxbom har ett tjockt glänsande, lite upprättväxande bladverk, som står lika vackert grönt året om. Äldre plantor kan få små obetydliga gulgröna blommor. Själva träet är mycket hårt och uppskattas till sniderier. Grenarna används till kransar och annat binderi.

Sol och skugga
Buxbom är unik genom att den tål att stå både soligt och lite skuggigt. Genom att den står grön året om är den ett dekorativt inslag i trädgården även under vintern. Jorden får gärna vara fuktig, men inte dåligt dränerad. Särskilt för vintergröna växter är detta viktigt, för ju mera vatten desto mer tjäle.

Det är rötterna som är buxboms svaga punkt, inte grenarna. Bor man norr om zon II bör man täcka marken ovan rötterna med ett generöst lager löv under vintern. Har man växten i kruka, så packar man helt enkelt in hela krukan i en pappkartong, som man fyller med ett torrt isolermaterial. Torr halm och torvmull går bra men även plastchips, mineralull och liknande.


Bollformad buxbom finns i olika storlekar, även på stam. sätt några tillsammans till ett dekorativt arrangemang.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB