Blomstrende mad
Bokrecension: Blomstrende mad av Camilla Plum
Efter ett besök på Camilla Plums Fuglebjergsgård på norra Själland känns hennes böcker ännu mer angelägna att göra kända även hos oss. Hennes TV-program har ju sedan länge visats i Sverige och uppskattats för att vara underbara och jordnära, med mycket känsla och riktigt god mat. Camilla Plum är känd som en passionerad förespråkare för ekologiskt lantbruk, hållbar matlagning och traditionella nordiska råvaror – något som tydligt märks både i hennes böcker och på hennes gård.
Bilder och språk
Språket i hennes böcker är danska, men för oss svenskar är det lätt att förstå, särskilt med de många inspirerande bilderna som förtydligar innehållet. Bilderna, tagna av Anne-Li Engström, är dessutom riktigt läckra och utgör en stor del av upplevelsen.
Innehåll och inspiration
Boken "Blomstrende mad" tar upp ett femtiotal olika växter och blommor som kan användas i matlagningen – mestadels som dekor, men även som smakgivare. Som författaren själv uttrycker det: "Blommor i maten är något vi kvinnor använder för den rena, oförfalskade estetikens skull." Här får du inte bara tips på hur du kan använda olika blommor i köket, utan också flera härliga recept att prova på.
Språkliga detaljer
En intressant språklig detalj som tas upp i boken är varför "schersmin" så ofta kallas "jasmin" i Sverige: på danska heter den nämligen "falsk jasmin". Det "falska" har kanske glömts bort i det svenska namnet, vilket lett till missuppfattningen att schersmin och jasmin är samma växt.
Känner du dig inspirerad går det att beställa utländska böcker smidigt via nätbokhandeln – en sökning på exempelvis Pricerunner ger många alternativ.
Blomstrende mad
Bokfakta
Titel: Blomstrende mad
Författare: Camilla Plum
Bandtyp: Inbunden
Förlag: Politikens förlag
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-87-567-9198-4
Camilla Plum är en av Danmarks mest inflytelserika kulturpersonligheter inom ekologisk mat, trädgård och hållbart jordbruk, och Fuglebjergsgård är ett levande exempel på detta engagemang. Genom både böcker och media inspirerar hon till att tänka nytt – och vackert – kring mat och råvaror.