Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Blomsterkonstnären

  • Trädgård
Blomsterkonstnären och hans primadonnor (och en och annan skata).

Vi har varit och tittat på Tage Andersen, en trädgårdsmästare och blomsterkonstnär från Danmark, när han bygger på sin stora kameliautställning i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Till sin hjälp hade han ett helt team unga danskar och svenskar som byggde, arrangerade och grejade. Nej, det var inte dom som är rubrikens primadonnor (eller skator), det är alla Tages underbara kamelior, det!

Tage Andersen är ju välkänd även i Sverige numera, hans fantastiska installationer där han skickligt väver ihop material från växtriket med kreationer i metall har väckt berättigad beundran och ibland hänförelse.

Stora och små blommande kameliaträd fyller Glashuset, det som en gång var Fjärilshuset. Det är cirka 200 stycken, i olika storlekar och skepnader.

Redan i entrén möts man av en magnifik dammkonstruktion ur vars mitt en stor, pampig, men också sirlig, metallblomma stiger upp. Som ett utropstecken lyser den första kamelian mot himlen, 'Spring Festival', i sin ställning på installationen. Sen går man höger eller vänster och möts av ett överdåd av blommande kamelior i en konstnärligt utsmyckad miljö med många små roliga detaljer i de vackra krukorna och inredningen i övrigt.

De skimrande vackra kameliablommorna lyser i solen och ger en härlig kick så här i slutet av vintern. En kameliablomma kan hålla sig fräsch i allt från 3 - 10 dagar, beroende på sorten. De finns i blomfärger från gnistrande vitt via blekgult och olika nyanser av rosa till mörkrött. Även polkagrisrandiga och på olika sätt spräckliga blommor finns, oftast i mörkrosa/vitt.

Lagerhuset hyser Tage Andersens poetiska installationer, med bland annat voljärer, konstfullt sammanfogade av trä och smide. I dem bor det både exotiska skator och silkeshönor och så finns det kuttrande duvor både inne och ute. Lekfullt konstsmide hänger ner från taket, fyller golvet och ger ett sagoskimmer över utställningen.

Utställningen öppnar för allmänheten den 29 februari 2004 och håller öppet fram till och med den 4 april. Öppet dagligen kl. 11-18.

Hyacintträd
Kameliadamens bädd
Krukdekoration
Stålblommor och korkalmgrenar
Skatbur
Korg och blommor av stål
Korg i dammen

Kamelior

Camellia 'Dear Jenny'
Camellia 'Kuro Kuron'
Camellia 'Dr Tinsley'
Camellia 'Peach Blossom'
Camellia 'Gwenneth Morey'
Camellia 'Hikaru Genji'
Camellia 'Bob's Tinsie'
Camellia 'Hopkins Pink'
Camellia 'Clemens'
Camellia 'Shira Ogi'
Camellia fröplanta H IX 
Camellia salicifolia

    

Tage Andersen med 'Akebono'
Tage Andersen med 'Akebono'

En del av kameliorna
En del av kameliorna

Blåskatpar
Blåskatpar

Bra sätt att binda upp
Bra sätt att binda upp

Ståläppelträd
Ståläppelträd

Camellia japonica 'Tricolor'
Camellia japonica 'Tricolor'

Camellia röd dubbel
Camellia, röd dubbel