Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blomsterkaprifol

Doften från en blommande kaprifol hör till sommarens verkliga höjdpunkter. Det finns flera arter att välja på. Blomsterkaprifol, som kombinerar storslagen blomning med härlig doft, har valts till Månadens Växt i juli.

Månadens Växt är ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Månadens Växt i juli 2001 är Lonicera x heckrottii 'American Beauty'.

Blomsterkaprifol med sommarens vackraste blom.

Kaprifol hör till de riktiga nostalgiväxter, som alltid har funnits i våra trädgårdar och som alltid kommer att vara lika aktuella. Den intensiva blomdoften hör så nära samman med barndomens sommarupplevelser från trädgårdar och även från naturen, där det finns vildväxande varianter.

Det är lätt att förstå kaprifolens popularitet för hos denna klängväxt förenas så många goda egenskaper. Vissa av dem är mer framträdande än andra, beroende på vilken art man väljer.

All kaprifol har ett slingrande och klättrande växtsätt, men kraftfullheten varierar. Alla har en intensiv blomning med fjärilsliknande blommor i läckra färger, men färgerna och intensiteten varierar. Och alla har mer eller mindre av den fantastiska doften, som man bara behöver ana på håll, för att den ska väcka minnen till liv. All kaprifol kan användas på flera olika sätt i trädgården.

Släkt med try

Kaprifol hör till släktet Lonicera, där även olika slags try ingår. Rent generellt kan man säga att de mer rankande arterna kallas kaprifol på svenska, medan buskformerna bildar olika slags try. Men gränserna är suddiga, så det finns kaprifol med mer eller mindre vedartat eller buskigt växtsätt.

Det vanligaste formerna av kaprifol använder vi som blommande väggprydnader och binder upp dem vid väggar och spaljéer. Mycket dekorativt men inte lika vanligt är att använda kaprifol som rankande och vällande prydnad på marken. När de väl kommit igång att växa breder de snart ut sig och hindrar effektivt ogräset från att växa upp.

Välj egen favorit

Det finns ett antal kaprifol att välja mellan.

Till de mest efterfrågade hör blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii 'American Beauty' som är en korsning med lite oklart ursprung. Den är relativt svagväxande, inte så slingrande som en del annan kaprifol och behöver bindas fast mot stöd. Som det svenska namnet anger så är det blomningen som är dess främsta egenskap. Den varar från juni till augusti och då översållas plantorna med de härligaste blomklasar som påminner om fjärilar i flykt. Blommorna har en kraftfull färg, tvåfärgade i rött och gulvitt med en lätt blåaktig dagg utanpå. Plantorna är härdiga till stockholmstrakten.

Den s.k. äkta kaprifolen, Lonicera caprifolium är något härdigare, har kraftigare växt och blommar också i juni-augusti med gräddvita blommor, som doftar himmelskt. Mindre härdig är eldkaprifol, Lonicera x brownii, som får klart röda blommor i juni-oktober. Rosenkaprifol, Lonicera x italica har kraftig växt och får doftande rödgula blommor i juni-augusti. Den klarar zon IV.

Alla dessa arter fäller löven på hösten. Vill man ha vintergrönska väljer man den året-om gröna vintertryn, Lonicera henryi, men den klarar sig i gengäld bara i södra Sverige.

Kaprifol är lätt att odla. Som de flesta blommande buskar så trivs de bäst i soligt läge, men lite vandrande skugga passar också bra. Kaprifol har inga särskilda krav på jord utan en med normalt fuktig och näringsrik, gärna lite kalkhaltig jord passar fint. Plantorna tycker inte om att torka ut, så blir det torrväder, så måste man vattna, speciellt und växtens första år.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB