Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommor runt solstolen

Blommor runt solstolen ger känsla av Medelhavssemester. Låt färgsprakande bougainvillea och hibiskus ge en stämning av sydliga breddgrader, spetsa det gärna med vanliga och annorlunda sommarplantor som tuppkammar och nässlor, för att sedan sjunka ner i solstolen och njuta…

Från Blomsterfrämjandet

Finns det något skönare än att slå sig ner i en vilsam solstol och avnjuta en god bok. Naturligtvis går det bra på en kal balkong eller uteplats, men njutningen ökar betydligt om stolen är vackert inramad av växter. Så komplettera de befintliga sommarblommorna i balkonglådan, ta t.ex. hjälp av lite krukväxter.

Tropiska klängväxter

Bougainvillean är en färgsprakande klängväxt från tropiska delarna av Amerika, som idag sätter färg på många husfasader, bland annat runt Medelhavet. Hos oss kan vi sätta ut bougainvillean på en varm och solig plats under högsommaren. Där ger den oss en prisvärd känsla av "solsemester".

Passionsblomma är en annan tropisk klängväxt som kan ge bra insynsskydd vid solstolen, då den lätt kan fylla en hel spaljé. Istället för att släppa loss passionsblomman på spaljén kan man låta den klättra runt i några vanliga grenar nedtryckta i krukan. Då kommer den mycket bättre till sin rätt än hårt lindad på en liten båge.

Blommorna är helt säregna skapelser. En Jesuitmunk på 1600-talet sägs ha haft en uppenbarelse att passionsblommans växtdelar var symboler för Jesu pinoredskap därför kallas den även för Kristi korsblomma.

Malaysias nationalblomma

Hibiskus är världens mest populära tropiska buske och upptäcktes av européerna i Kina för 250 år sedan. Den är en extremt blomvillig krukväxt och som blommar än mer på en solig och varm plats utomhus. Hibiskus går ibland att köpa med stam och ger då lite höjd på växterna jämte solstolen. Viktigt med hibiskusen är att jorden inte får bli för blöt, speciellt inte vid låga temperaturer. Om man är rädd att få bladlöss på plantorna kan detta lätt elimineras med några ohyrepinnar i jorden.

Om man vill framhäva t.ex. hibiskusens eller bougainvilleas vackra blommor är palettbladet en utmärkt växt, som genom sina bladfärger förstärker intrycket. Palettblad eller nässla som den också kallas, är en gammal lättskött växt från tropiska Asien som börjar bli populär igen. Inte undra på med så många spännande färger och formkombinationer. I England har de till och med ett eget sällskap för palettblad och många plantor säljs som namnsorter.

För att få starka fina färger på bladen vill plantorna ha jämn fuktighet och stå i sol. Innanför ett söderfönster kan det däremot bli för varmt, så plantorna måste skuggas. De små blomställningarna nyps bort, då det är bladen som är det dekorativa på plantorna.

En annan lite ovanlig sommarplanta som blivit allt mer i ropet de senaste åren är plymört eller tuppkam. Den har till skillnad från palettblad en raffinerad blomställning som inte brukar lämna någon oberörd. Namnet plymört avslöjar direkt att blomställningen har utseende av en storplym som oftast brukar vara i färger från gult till ceris.

Tuppkam är samma växt, men här är blomställningen tillplattad och är vågig i överkant. Den finns också i flera färger. En kul lite annorlunda växt som vill ha sol och jämn fuktighet. Kyla och för blött om "fötterna" uppskattas inte av denna tropikväxt från Asien.

Bougainvillea, passiflora och hibiskus är tre av de vanligaste presentväxterna under sommarhalvåret. Varför inte ta med dem ut när vi själva flyttar ut många av våra aktiviteter under sommarmånaderna.

Viktigt att tänka på:

Alla krukväxter och sommarplantor odlas i växthus. Precis som vi människor när vi varit inomhus är växterna inte vana vid för mycket ultraviolett strålning.

Växterna blir brända om de sätts ut direkt i sol. Därför måste plantorna skyddas mot sol och blåst till en början. Bäst är att placera ut växterna då det är några mulna dagar eller att placera dem på en skuggig plats ett antal dagar innan de ställs direkt i sol. Detta gäller generellt för växter som kommer inne från.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB